Obştea Muntele Runcu, cercetată de DNA

Loading

Procurorii DNA au deschis un dosar penal pentru fals, după ce Tribunalul Gorj şi Judecătoria Târgu Jiu au fost „invadate” de adeverinţe false. Cu alte cuvinte, peste 10 judecători şi grefieri care au făcut parte din completele de judecată care au avut pe rol procese ale Obştii Muntele Runcu, au primit la secretariatul instituţiei… adeverinţe că ar fi membri ai obştii. Acestea au fost predate la Direcţia Naţională Anticorupţie, care are o grea sarcină: să stabilească cine se face vinovat de aceste falsuri. Şi nu e deloc uşor, pentru că respectiva obşte are… două conduceri şi fiecare spune că nu a emis astfel de adeverinţe.

tribunal-palatul-justitiei
Peste 10 judecători şi grefieri s-au trezit, peste noapte, proprietari de păduri în Obştea Muntele Runcu

După zeci de dosare, unele civile, altele penale, în care cele două consilii de administraţie se luptă pentru a fi recunoscute oficial, dreptatea fiind dată când de o parte când de alta, a apărut o noutate, care i-a lăsat mască pe câţiva judecători şi grefieri ce au avut pe rol cauze legate de Obştea Muntele Runcu. Aceştia s-au trezit, peste noapte, membri ai obştii, sau cel puţin aşa rezultă din cele peste 10 adeverinţe primite de aceştia, prin secretariat. Pur şi simplu, cineva a adus la Tribunalul Gorj şi la Judecătoria Târgu Jiu, adeverinţe potrivit cărora judecătorilor şi grefierilor le erau recunoscute drepturi în obşte. Cu alte cuvinte, au primit pădure în Runcu, fără să fi avut vreodată. Nici una dintre cele două conduceri ale obştii nu recunosc adeverinţele. Vasile Stan, preşedintele unuia dintre cele două consilii de administraţie, care ne-a şi sesizat cazul, crede că se încearcă să i se pună lui în spate falsurile: „Am aflat de la ceilalţi, Anca (Atanasie Anca- preşedinte al celuilalt consiliu de administraţie, n.r.) şi Tabacu (Constantin Tabacu- membru în consiliul de administraţie condus de Atanasie Anca n.r.), chiar într-un dosar, în sala de judecată, că s-au făcut nişte adeverinţe false pe numele judecătorilor şi că autorul aş fi eu. Am rămas consternat. Nu e nimic adevărat.  Mă bucur că adeverinţele au fost strânse şi trimise la DNA. Sper să fie descoperiţi cei care au făcut falsul şi să fie pedepsiţi.”
La rândul lor, cei din tabăra adversă, susţin cu tărie că ştiu falsificatorul. Iată ce ne-a declarat Constantin Tabacu: „Adeverinţele le-a făcut nenorocitu* de Stan. Uite unde s-a ajuns! A dat peste tot în ţară, ca să câştige procesele!”
Aşa cum ne-a declarat Ion Marin, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj, informaţia pe care o aveam se confirmă: „S-au primit peste 10 adeverinţe de la Obştea Muntele Runcu, pe numele unor judecători şi grefieri ce au pe rol cauze ce privesc această obşte. Potrivit acestora, li se recunoaşte că ar avea drepturi de pădure în respectiva obşte. Toate adeverinţele au fost trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie”.
Acum, rămâne de stabilit cine a emis adeverinţele false şi cu ce scop. E posibil să se fi intenţionat discreditarea magistraţilor, recuzarea lor, pe motiv că au interes în cauză, sau aruncarea vinei pe cealaltă parte, pentru a se trezi cercetat de DNA. Sau, pot fi şi alte motive, mult mai subtile, de genul: manipulare, intimidare, etc.

La un pas de dizolvare
În timp ce cele două consilii de administraţie, fiecare susţinut de o parte dintre membrii obştii, se judecă între ele, activitatea Obştii Muntele Runcu e blocată. Asta pentru că ambele consilii au hotărâri judecătoreşti care le dă voie să funcţioneze, aşa că fiecare acţionează împotriva celeilalte, considerând că e legitimă. Anca, Tabacu şi ai lor îl acuză pe Vasile Stan că a venit să pună mâna pe pădurile oamenilor. La rândul său, Vasile Stan, care a cumpărat drepturi de la o parte dintre membrii obştii, împreună cu oamenii de la care a cumpărat şi cu alţii care-l susţin, pentru că spun că are putere financiară, ca să pună obştea pe picioare, îi acuză pe cei din celălalt consiliu că vor să desfiinţeze obştea, servind astfel interesele altora. Ceea ce e sigur, e faptul că, între timp, zecile de hectare de fag afectate de doborâtura de vânt care a avut loc cu câteva săptămâni în urmă riscă să se deprecieze, pentru că nici până acum n-au fost exploatate.

One Comment on “Obştea Muntele Runcu, cercetată de DNA”

Comments are closed.