În această săptămână se desfăşoară o nouă ediţie, cea de-a XXIV-a, a Simpozionului Judeţean “Gorjul-vatră de istorie românească”. Manifestarea a fost totdeauna un prilej de întâlnire între instituţiile cu rol cultural de la nivelul judeţului şi, bineînţeles, Societatea de Ştiinţe Istorice de la nivel de filială. Faţă de şuşele postdecembriste în care se întâlnesc trei persoane şi fac simpozion, aici totdeauna a fost vorba de seriozitate şi de lucru bine făcut. Nu de puţine ori, marile cărţi de istorie ale Gorjului s-au făurit începând de la această manifestare şi cu recunoaşterea colegilor de breaslă.
Simpozionul de istorie se leagă de multe nume care au marcat această ştiinţă la nivelul judeţului dar şi la nivel naţional. Enumerarea noastră ar putea să înceapă cu istoricul Ioan Scurtu, preşedintele SSIR, cu academicienii Dan Berindei şi Nicolae Edroiu, cu universitarii Mihai Andreescu, Bogdan Murgescu şi regretatul Gheorghe I. Ioniţă, cu Gheorghe Nichifor care a fost prezent consistent la fiecare ediţie, cu Gheorghe Gorun şi contribuţiile sale cu veşnic tânărul Dan Neguleasa, cu Gheorghe Golea, Gheorghe Calotoiu, Vasile Marinoiu, Florentina Popescu şi, de asemenea, regretaţii Sabin Popescu Lupu şi Gheorghe Gârdu. Sperăm că nu am supărat sau, mai corect, nu am uitat pe nimeni.
Vine din spate o generaţie tânără care începe să aibă un cuvânt de spus atât la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” dar şi, bineînţeles, Societatea de Ştiinţe Istorice, filiala Gorj. E o provocare, un schimb de generaţii în condiţiile în care această disciplină a ajuns o cenuşereasă. Muzeul Judeţean Gorj are un parteneriat cu săptămânalul nostru pentru promovarea patrimoniului judeţului, cu menţiuni speciale pentru tânărul director Dumitru Hortopan şi muzeografii Albinel Firescu şi Valentin Pătraşcu care au dinamizat activitatea acestei instituţii.
De aproape un sfert de secol, istoricii gorjeni se întâlnesc în luna mai pentru a-şi prezenta munca şi a dezvălui noi faţete ale istoriei locale integrate în cea naţională. În acest an, istoricii locului se vor ocupa de contribuţiile gorjenilor la făurirea României Mari, cu siguranţă cel mai important eveniment de istorie naţională. Dar despre acest eveniment, găzduit de Muzeul Judeţean, vom prezenta amănunte în numărul următor, mai ales că la finele săptămânii se desfăşoară la Câmpina Consiliul Naţional al Societăţii de Ştiinţe Istorice, cu hotărâri care vor influenţa viaţa slujitorilor muzei Clio.