O carte despre o viaţă de om dedicată Termocentralei Rovinari

Loading

În această vară publicistul Dorin Brozbă a lansat cartea „Prometeii de la Rovinari”, o lucrare  dedicată celor 40 de ani de la inaugurarea Termocentralei de la Rovinari. Pentru autor a fost un moment special legat de faptul că este cea de-a 12 carte dar şi pentru că rândurile sunt dedicate şi celor 34 de ani de muncă în această întreprindere. Lucrarea a fost bine primită de cei cărora le este dedicată, energeticienii de la Rovinari dar şi de iubitorii de istorie.

Securitatea energetică a României nu s-ar fi putut scrie fără momentul Rovinari
Securitatea energetică a României nu s-ar fi putut scrie fără momentul Rovinari

Povestea de la Rovinari a început cu mult mai devreme, mai exact în primăvara anului 1968. Încă din februarie 1968(HG nr 258, din 13 februarie) se luase hotărârea să se nască marea termocentrală de la Rovinari iar în luna următoare au început deja lucrările cu un efort uriaş de 4-5000 de oameni lucrând foarte multe ore pe zi. Doar una din etapele poveştii s-a scris în 1972: „Ca urmare a imensului efort material şi uman-scrie Dorin Brozbă-la doar patru ani de la demararea construirii termocentralei, la 23 martie 1972, după termenul obligatoriu de 72 de ore de probe ale instalaţiilor blocului I, de 200MW, de producţie cehoslovacă, a fost posibilă efectuarea primului <<paralel>> cu Sistemul Energetic Naţional”. Este consemnat de autor şi primul moment când românii au putut consuma energie electrică de la Rovinari, la 23 iunie 1972, ora 3.25 dimineaţa.

O carte document

Cu măiestria unui gazetar cu experienţă, mânuind cu dibăcie arta scrisului cu fotografiile inedite, Dorin Brozbă a oferit cititorilor o carte despre cei 40 de ani de muncă de la Rovinari. Au urmat investiţii iar în 1976 s- a dat în exploatare blocul energetic III, în 1977 blocul V, în 1979 blocul VI. În prezent, fostul Complex Rovinari, actuala Sucursală Energetică Rovinari  ocupă locul ce-i revine de drept, fiind „cel mai mare producător de lumină al ţării”. A urmat perioada de criză energetică de la începutul deceniului nouă al secolului trecut, după care şeful statului, de atunci, Nicolae Ceauşescu a trecut la militarizarea Sistemului Energetic Naţional. Alte amănunte pot fi găsite în cartea „Prometeii de la Rovinari”.
Ca şi producţie energetică, în  2008, Complexul Energetic Rovinari a produs o cantitate de 5,9 TWh energie electrică. Producția de energie electrică a început în iunie 1972, când a livrat 0,6 TWh în Sistemul Energetic Național. În 1973, a livrat 1,6 TWh. De atunci producția a crescut treptat, ajungând la 5 TWh în 1989. Din 1989 și până în prezent, cea mai mică producție a fost în 1991, cu 2,5 TWh și cea mai mare în 2006 cu 6,9 TWh.

Destine îngemănate

Destinul profesional al lui Dorin Brozbă se leagă de citadela energetică de la Rovinari.După 34 de ani de activitate în cadrul acestei unităţi, Dorin Brozbă susţine că „Termocentrala Rovinari este o unitate modernă şi produce cel mai ieftin megawat pe oră, cu 46 de euro, când pe piaţă sunt 70-75 euro megawatul. Acest lucru se datorează faptului că marea noastră unitate primeşte combustibilul preţios, cărbunele, direct de pe bandă, nemaifiind necesar transportul cu maşinile şi vagoanele. Iată că, la ora actuală este producătorul cel mai ieftin din Europa”. Pentru a realiza cartea „Prometeii de la Rovinari”, autorul chiar mărturiseşte că a fost sprijinit de directorul Ion Pisc, lucrarea fiind „dedicată tuturor oamenilor care au muncit pe vatra de lumină a Rovinarilor”.
Autorul mărturiseşte: „În carte am surprins oamenii cei mai importanţi ai unităţii şi am căutat să umanizez această carte, deci nu să scriu despre fiare, despre turbine, despre motoare”. În privinţa structurii cărţii, Dorin Brozbă susţine: „am scris efectiv despre oamenii care lucrează, am introdus şi directorii care s-au perindat de-a lungul vremii acolo şi, din semnalele mele de până acum, cartea este foarte reuşită, datorită faptului că a realizat-o un om care de 34 de ani lucrează efectiv acolo. Mă mândresc cu acest lucru şi cred că marea noastră unitate, care acum trece printr-o nouă transformare, pentru că aparţine de Complexul Energetic Oltenia, îşi va continua, prin această carte, identitatea sa. Am scos cartea tocmai pentru ca această mare unitate să-şi păstreze identitatea şi cât voi mai lucra eu acolo, faptele mele, munca mea şi carierea mea îmi vor da dreptul de acum încolo să-mi spun părerea înspre bine pentru unitate, căreia acum, în 2012, îi urez activitate îndelungată şi sper ca şi la celelalte aniversări să fiu şi eu invitat şi să particip alături de dragii mei colegi, energeticienii de la Rovinari”.

Cel mai tânăr salariat
Publicistul Dorin Brozbă a reuşit să realizeze o carte despre trecutul şi prezentul energetic al ţării dar şi despre destinul unui om. Acesta spune că lucrarea „este un eveniment deosebit atât pentru mine, ca om al condeiului, cât şi pentru Termocentrala Rovinari, care împlineşte 4 decenii de funcţionare. Pe lângă faptul că eu am scris această carte, eu şi sunt salariat al acestei mari unităţi de 34 de ani, adică de la vârsta de 16 ani şi 18 zile, ceea ce, după calculele şi documentările mele pentru a face această carte, reiese că sunt cel mai tânăr salariat al acestei mari unităţi. Mă mândresc cu acest lucru; deja din cei 50 de ani de viaţă pe care îi voi împlini peste foarte puţin timp, iată, 34 i-am dedicat acestei termocentrale şi, datorită talentului meu în a scrie era normal să-i fac o carte documentară, în care sunt cuprinse toate evenimentele importante petrecute de-a lungul celor patru decenii”.
Aşa cum îl ştim noi, foarte tânăr la doar 50 de ani şi 12 cărţi, suntem siguri că vor urma şi alte cărţi dedicate trecutului Gorjului.