Neregulile de la Centrul „Brâncuşi”, sancţionate cu desfiinţarea instituţiei

Primarul Florin Cârciumaru s-a hotârât să facă „curăţenia de primăvară” la Centrul „Constantin Brâncuşi”, după ce Sorin Buliga, şeful centrului, a devenit mare vedetă, apărând pe primele pagini ale mai multor publicaţii, printre care şi a noastră. Acesta ne-a declarat  că va propune Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu desfiinţarea acestui serviciu, înfiinţarea unei direcţii care să preia atribuţiile şi scoaterea postului de director  la concurs.

Sorin Buliga, probabil fără scaun la venirea din concediu

În urma sesizărilor din presă, Cârciumaru a trimis o comisie de audit să verifice activitatea Centrului „Brâncuşi” şi a cerut inventarierea tuturor bunurilor, mai ales că, simţind, probabil, că i se apropie aţa de par, Sorin Buliga a cerut să plece în concediu, dorind să se relaxeze în străinătate (potrivit unor surse). Acesta a dorit, probabil, să scape şi de întrebările incomode ale presei, care voiau să afle câţi bani a cheltuit şi, mai ales, cum, pe diferitele activităţi ale centrului, pe care le-a scos din căciulă, organizându-le nu pentru târgujieni, ci, în special, pentru prietenii săi. Mai mult, în programul centrului erau prinse şi bugetate activităţi care nu aparţineau centrului şi care s-au desfăşurat de către alte instituţii, fără ca măcar Buliga să participe. Întrebat de noi cu e posibil acest lucru, ca un organizator să nu dea pe la o manifestare pe care o are în program, Sorin Buliga răspundea, în urmă cu câteva săptămâni, pentru VERTICAL. „Nici n-am ştiut că a avut loc expoziţia cu pricina. Nici măcar nu m-au invitat. O să le atrag atenţia să nu se mai întâmple asta.” Iar acest lucru e minor, faţă de altele, care vor ieşi, cu siguranţă, la iveală, la controlul de audit, dacă nu cumva Buliga a reuşit să şteargă urmele.

N-a avut bani pentru Brâncuşi

Cel mai grav şi evident lucru, pe care n-are cum să-l şteargă Sorin Buliga din actele Centrului Brâncuşi, e faptul că a găsit banii necesari pentru tot felul de activităţi culturale, mai mult sau mai puţin necesare, dar n-a prins niciodată în buget, de câţiva ani, de când e director, cele mai importante activităţi, pe care le are prinse, la capitolul „atribuţii”, în regulamentul de funcţionare al centrului: „monitorizare, conservare şi întreţinere curentă a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor””.

Decapitarea
Rămâne de văzut ce va hotărî Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, acum că a aflat din presă cu ce se ocupa Buliga, dar primarul Florin Cârciumaru e hotărât să propună „decapitarea” lui: „Am văzut ce aţi scris în presă, dar nu pot lua eu măsuri, direct, pentru că acest serviciu e subordonat Consiliului şi nu primarului. Am trimis, însă, auditul, am cerut inventarierea, miercuri  (24 martie 2010, n.r.) mă voi întâlni cu Consiliul Consultativ de Cultură, iar la şedinţa de consiliu local voi propune desfiinţarea serviciului, înfiinţarea unei direcţii care să preia atribuţiile şi scoaterea postului la concurs. Aşa că cine spune că eu îl ţin în braţe pe Buliga să-şi retragă cuvintele!”