24 Martie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

24 martie comemorează ziua în care doctorul Robert Koch, în 1882, a uimit comunitatea ştiinţifică a vremii cu descoperirea sa: bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza. La vremea când Koch anunţa la Berlin, descoperirea sa, tuberculoza făcea ravagii în Europa şi America, producând moartea unei persoane din şapte. Descoperirea lui Koch a dechis drumul către diagnosticul şi tratamentul tuberculozei.
Organizatia Mondială a Sănătăţii a declarat 24 Martie ca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, pentru a atrage atenţia asupra TBC şi pentru a mobiliza eforturile necesare combaterii bolii.
Această zi are rolul de a conştientiza publicul că tuberculoza rămâne o epidemie care nu este sub control în cea mai mare parte a lumii. În ciuda faptului că de decenii sunt disponibile tratamente eficiente, tuberculoza este responsabilă, incă, de moartea a milioane de oameni, în fiecare an. Activităţile  se desfăşoară, în acest an, sub genericul „Lupta împotriva tuberculozei continuă!”
Oana Mateescu