”Moștenirea Magherilor”, o competiție pentru elevii de gimnaziu

Loading

În luna mai 2018 se vor  desfășura activitățile finale ale Proiectului Educațional Regional MOȘTENIREA MAGHERILOR. Și în acest an,  vom avea un Simpozion pentru elevii de gimnaziu și un Concurs de cultură generală, competiții premiate și promovate printr-o lucrare ce va apare ulterior. Sunt așteptați peste 400 de participanți la acest proiect educațional de tradiție, lucrările elevilor pentru Simpozion fiind individuale iar la Concurs participând echipaje de câte trei elevi. Manifestarea a fost avizată de MEN în CAERI cu nr 1886.

 

O seamă de iubitori ai muzei Clio și-au dat mâna la reușita concursului
O seamă de iubitori ai muzei Clio și-au dat mâna la reușita concursului în 2017

Proiectul educațional a demarat încă din luna ianuarie 2018 și se va finaliza în luna iunie a acestui an. Se așteaptă participarea directă și indirectă a circa 400 de elevi și a peste 100 de cadre didactice.
Potrivit profesorului Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”, pentru ediția din anul 2018 sunt prevăzute  o serie de activități:1. Lansarea proiectului(ianuarie 2018);2.Realizarea și difuzarea unor materiale promoționale dedicate temei concursului și reperelor temei respective(ianuarie -martie 2018); 3. Simpozionul pentru elevi cu tema ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne”(1 aprilie-19 mai 2018) cu participare indirectă și on-line; 4. Jurizarea lucrărilor și stabilirea premianților de un juriu național asigurat de Societatea de Științe Istorice din România, ISJ Gorj și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”(20 mai-25 mai 2018); 5. Concurs Național de Cultură Generală pe baza bibliografiei stabilite cu tema ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne”(26 mai 2018); 6. Festivitatea de premiere-lansarea site-ului și revistei proiectului(26 mai 2018); 7. Diseminarea activităților mai-iunie 2018 în școli gimnaziale din Gorj prin intermediul profesorilor de specialitate; 8. Promovarea activităților prin intermediul mass-media(mai-iunie 2018).
Pentru ca impactul acestei manifestări să fie unul pregnant asupra participanților, direcți și indirecți, propunerile pentru 2018 sunt cele două activități principale:
– Simpozionul pentru elevi cu tema ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne”(1 aprilie-19 mai 2018) cu participare indirectă și on-line. Elevii înscriși on-line sau prin poștă vor trimite comunicările lor care se pot baza pe bibliografia anunțată sau vor fi contribuții absolut inedite, lucrările vor fi premiate potrivit Regulamentului aprobat. Toți participanții primesc diplome de participare. Lucrările sunt elaborate individual.
-Concurs Național de Cultură Generală pe baza bibliografiei stabilite cu tema ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne”(26 mai 2018). La acest concurs participarea este directă în baza unei înscrieri pe baza unei etape de calificare. Competiția are două etape pentru echipajele de câte 3 reprezentanți înscrise:
-susținerea unui referat pe tema anunțată(print și power-point) de membrii echipajului
-test grilă de 20 de întrebări cu răspunsuri unice din bibliografia anunțată; în caz de egalitate se administrează un test suplimentar de 5 întrebări.
Organizatorii așteaptă, în acest sens s-au făcut deja demersuri și s-au semnat parteneriate, participarea a 60-80 de școli prin comunicări și a 20-30 de școli la Concursul propriu-zis. ”Previzionăm ca beneficiari direcți circa 400 de elevi”, spun organizatorii acestei competiții, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale ș.a.