Întâlnire cu Arta dramatică și Istoria la Teatrul ”Elvira Godeanu”

Loading

Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” a propus în această primăvară gorjenilor, piesa ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, o adaptare a lui Marius Oltean după celebrul roman al lui Camil Petrescu. Piesa, cu o introducere în contextul istoric al vremii, va fi prezentată în special liceenilor dar și tuturor iubitorilor de teatru din Gorj. În distribuție se regăsesc actorii George Drăghescu(Ștefan Gheorghidiu), Adelina Puzdrea(Ela), Cristinel Dobran(Nae), Dan Dobroiu(Colonelul), Sorin Giurcă(Căpitanul), Alexandru Manea(Grigoriade) ș.a.

În perioada martie-mai 2018,  Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” prezintă piesa „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Din distribuţie fac parte actorii: George Drăghescu, Adelina Puzdrea, Cistinel Dobran, Dan Dobroiu, Sorin Giurcă, Alexandru Manea, Filofteia Popescu. Dramatizarea, regia şi scenografia aparţin lui Marius Oltean. „Proiectul nostru, cu reprezentarea spectacolului «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», dramatizare după romanul lui Camil Petrescu, roman care se studiază în cadrul programei analitice de liceu, este oportun cu priorităţile comunităţii şi este un act de mare cultură naţională. Evenimentele prezentate în spectacol preced Marea Unire din 1918 al cărui centenar îl sărbătorim în acest an”, a spus regizorul Marius Oltean.
Potrivit lui Cosmin Brehuță-Ciobănuc, , proiectul este unul  complex și adoptat nevoilor liceenilor care vor veni în sală.  ”Elevii iubitori de teatru beneficiază  de o scurtă introducere în realitatea istorică de acum un secol realizată de profesorul Cornel Șomîcu, secretarul general al Societății de Științe Istorice, filiala Gorj. Acțiunea piesei se petrece pe fondul începutului Războiului de Reîntregire Națională, moment ce a pregătit Marea Unire. Dacă ținem cont că avem și programa de Limba și literatura română pentru Bacalaureat, pusă în scenă, cred că reușim să venim în sprijinul tinerilor cu armele artei dramatice.”, a declarat Cosmin Brehuță-Ciobănuc, managerul Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”.
Pentru cei care vor vrea să vadă pe viu această piesă credem că este importantă declarația autorului spectacolului, prof. univ. dr. Marius Oltean. Vorbind despre Camil Petrescu, Marius Oltean declară: ”Romanul este construit pornind de la o sursă autobiografică: jurnalul de campanie al autorului din timpul Primului Război Mondial. În vara anului 1916, tânărul Camil Petrescu, este chemat la oaste, atunci când România a intrat în război alături de Antantă. Figurează ca sublocotenent la Regimentul 4 de marș și trece prin cele mai grele experiențe. Spectacolul ca și romanul surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizare a unei drame mai puternice, aceea a omenirii care trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții”.
Profesorul Cornel Șomîcu vorbește și el despre reușita unui asemenea proiect. ”Teatrul gorjean propune spectatorului tânăr, iubitor de teatru, ceva mai mult de o simplă piesă care îl poate ajuta, să spunem, la reușita examenului de maturitate. Prestația excelentă a actorilor, punerea în scenă curajoasă și cu soluții inedite a piesei, sunt însoțite de recursul la istorie. În anul Centenarului, un asemenea proiect al Teatrului ELVIRA GODEANU merită remarcat și urmărit”, a declarat Cornel Șomîcu pentru ”Vertical”.