Despre Justiție și toate cele!

Indiferent ce am spune și indiferent ce am face, România rămâne țara tuturor posibilităților cel puțin în materie de Justiție. Majoritatea românilor cred că se felicită că n-au intrat în malaxorul sistemului judiciar românesc pentru că cine știe ce  se putea întâmpla, ideea de lege, dreptate și alți termeni echivalenți  fiind doar pentru tratatele juridice. Indiferent ce se întâmplă în România,  unii vor fi  totdeauna ”ocrotiți” iar alții ”executați” pe baza unor fire nevăzute care leagă între ele instituții și oameni de decizie. Mai nou, judecători din toată țara sunt implicați în cazuri spectaculoase de corupție dar cazurile se prescriu, iar alții- un exemplu cu judecătoare care nu poate justifica milioane de euro-au bani pentru mai multe generații din salariul de bugetar. Iar Consiliul Superior al Magistraturii pare un sindicat.

O să enumerăm în cele ce urmează trei cazuri care ne arată că în România totul este posibil și explică de ce, cei care fug de rigorile legii,  pot convinge cu ușurință instanțele străine că nu li se respectă drepturile. Asta va face, cel mai probabil, și primarul de Baia Mare-Cătălin Cherecheș-după ce a beneficiat de cea mai ciudată ”evadare”  din România. Ocrotit de autoritățile judiciare ani la rândul, edilul care spera în prescriere a fost executat în ultimele luni de o judecătoare a cărei  mamă era dispusă la compromisuri. Întrebarea care se impune, dacă lucrurile erau atât de clare,  de ce s-a așteptat atât cu decizia finală? Cum a reușit să iasă din țară Cătălin Cherecheș ne arată că austriecii nu sunt nebuni când ne țin la poarta Schengen!

Aceeași Justiție nu ne-a dat un răspuns plauzibil privind eliberarea lui Cristian Popescu-Piedone, ar fi trebuit să cadă capete pentru aceea eroare judiciară sau orice s-ar fi întâmplat. Pentru cetățeanul simplu, în cazul amintit parcă au fost niște ordine nevăzute, îngropați-l și eliberați-l pe Piedone! Cine să mai aibă încredere în deciziile de instanță? Cazul în sine a fost un abuz la Piedone dar eliberarea ar putea avea dedesupturi politice, vom vedea în perioada următoare pe cine ajută sau îngroapă electoral.

Dar poate cea mai spectaculoasă schimbare s-a produs în plan politic unde USR, altădată partidul sistemului și ocrotit de magistrați, s-a trezit înghesuit în dosarul vaccinurilor cu un prejudiciu fabulos. Cum useriștii știu cum funcționează sistemul judiciar, cei arestați în faimoasele megascandaluri DNA sunt bine mersi în libertate prin achitare, au luat foc iar președintele Drulă face declarații de-a dreptul scandaloase. Doar că Drulă știe! Și începem și noi să ne dăm seama că am fost luați de fraieri ca de atâtea ori!

România nu are Educație, Sănătate și, mai ales, Justiție, deși Bruxelles-ul ne laudă, mai nou. Încă un semn că totul se joacă politic și nimic nu este cum pare.