”Monumentele Gorjului-repere ale întregirii naționale”

Loading

Prof. dr. Marcela Mrejeru, inspector școlar general al județului Gorj, a lansat de curând lucrarea ”Monumentele Gorjului-repere ale întregirii neamului”. Este vorba de o amplă documentare care aduce în fața iubitorilor de istorie toate monumentele ridicate, pe plaiurile gorjenești, în memoria eroilor din Războiul Reîntregirii Neamului. Autoarea a străbătut Gorjul de la un capăt la altul și a adus în atenția publicului sute de monumente, unele dintre ele complet uitate sau, oricum, ocolite de atenția majoră a comunității locale respective.

Toți cei care iubesc istoria și trecutul acestor meleaguri cunosc faptul că Gorjul este împânzit de monumente, mai vechi sau mai noi, dedicate unor evenimente semnificative din istoria națională și celor care s-au sacrificat pentru ele. Aproape că  nu este sat din județul Gorj, fără să mai amintim aici de comune sau orașe, unde să nu vedem cum generațiile următoare și-au cinstit eroii fie și prin ridicarea unui monument de cinstire. Toate aceste dovezi ale recunoștinței le-a adunat Marcela Mrejeru într-o carte, o întreprindere nu doar temerară dar și extrem de necesară. După apariția acestei cărți, care va trebui să se găsească și în fiecare bibliotecă publică pe lângă cele ale iubitorilor de istorie, avem o bază de date care ne stă la îndemână în fiecare localitate și confruntați cu aceasta toată lumea va arăta atenția cuvenită monumentelor și trecutului eroic al neamului românesc.

Lucrarea ”Monumentele Gorjului-repere ale întregirii naționale” a apărut la Editura Măiastra din Târgu-Jiu în condiții grafice foarte bune. Acest proiect face parte din ciclul de evenimente dedicate Centenarului Marii Unirii de către Primăria și Consiliul Municipal Târgu-Jiu prin intermediul Comisiei ”Centenar” prezidate de viceprimarul Adrian Tudor-Drăghici. Printre reușitele activităților dedicate Centenarului la Târgu-Jiu amintim aici lansarea unor cărți semnate de istoricul Gheorghe Nichifor, reabilitatea Mausoleiului dedicat Ecaterinei Teodoroiu, lansarea unei colecții de reviste de benzi desenate dedicată principalilor eroi ai Gorjului în Primul Război Mondial ș.a.

Istoria Gorjului în monumente

Cei care vor reuși să parcurgă cartea dedicată de prof. dr. Marcela Mrejeru monumentelor eroilor din Gorj vor constata un lucru, e o istorie a Gorjului în date și mai ales în imagini. Preocuparea autoarei de a lua la pas toate localitățile județului a reliefat un alt aspect, inițiativa autorităților de acum un secol de a aduce în cimitire, la biserică, pe cei care se jertfiseră pentru patrie în alte colțuri ale țării. Dacă în aceste cazuri există și mărturii și documente, nu de puține ori s-a înaintat în necunoscut și tocmai aici este unul din marile merite ale acestei apariții editoriale. Marcela Mrejeru a anunțat deja o ediție a doua a acestui proiect, semn că trebuie să ne așteptăm și la alte surprize plăcute pentru cititori.

Cartea ”Monumentele Gorjului-repere ale întregirii naționale” se împarte în trei capitole, la care se adaugă și cuvântul înainte al autoarei.  Capitolul I aduce în fața cititorilor date despre modalitatea de constituire a Societății ”Mormintele Eroilor” și obiectivele acesteia legate de ridicarea cimitirelor eroilor, reînhumarea celor morți în aceste cimitire, ajutoarea invalizilor, văduvelor și orfanilor de război. Putem remarca faptul că acest capitol se împarte în două părți, una despre morminte și eroii, care sunt identificați pe locurile unde au căzut pentru țară iar cea de-a doua  se referă la monumentele inedite, descoperite pe aceste meleaguri. Capitolul II este dedicat monumentelor asupra cărora presa timpului  s-a aplecat mai mult, uneori și datorită personalităților gorjene sau naționale care au fost implicate într-un fel sau altul. Cea mai importantă parte a cărții rămâne Capitolul III, o inventariere impresionantă a monumentelor, troițelor și fântânilor ridicate în perioada interbelică sau mai târziu, acțiune ce a presupus ca autoarea să se afle la fața locului.

Desigur, demersul nostru jurnalistic nu este decât o invitație la lectură, cu toate acestea mă alătur autoarei în semnalele trase în speranța că unele lucruri ar putea fi îndreptate: ”Sunt monumente care au fost recondiționate de nespecialiști și care și-au pierdut astfel din valoare; sunt monumente uitate , aflate într-o stare de degradare avansată, în curțile unor școli unde de multă vreme nu se mai aude clopoțelul și glasuri de copii, dar cel mai rău este faptul că sunt și astăzi sate în care lipsesc monumentele care-i comemorează pe cei care s-au jertfit viața pentru ca să ne fie nouă astăzi mai bine, ori aceste lucruri ar trebui remediate, iar comunitățile și autoritățile să se sesizeze.”

6 Comments on “”Monumentele Gorjului-repere ale întregirii naționale””

  1. Cartea putea sa fie mult mai completa si mai documentata daca doamna inspector apela la colaborarea colegilor sai, profesorii de istorie din fiecare localitate…asa arata ca un ghid turistic..

  2. ..iar despre monumentul eroilor de la Stoina a carui imagine o foloseste pe coperta , gasea un articol bine documentat pe site-ul revistei HISTORIA..

  3. Eu cred ca domnul Cornel Somicu e un nume greu în presa și istoriografia gorjeană. Încerc sa spun ca doar cărțile valoroase capătă recomandarea sa-autori Nichifor, Pupăză s. a.-asa ca va recomand aceasta carte. Personal cred ca paginatia este slaba dar e făcută la Tg- Jiu.

  4. …domnule Dumitru stim cum se scot cartile de autor pe banda rulanta la gorj, fie ca au sau nu valoare, prin intermediul finantarii tiparirii lor de catre onor Consiliul Judetean Gorj…

  5. …de ce nu spune nimeni de JAFUL si Nepasarea de la institutiile de cultura gorjene precum muzeul judetean gorj, directia de cultura gorj?

Comments are closed.