Monumente importante din Istoria Gorjului dispar din lipsa banilor (V)

Loading

Judeţul Gorj beneficiază de un patrimoniu istorico-cultural de o valoare inestimabilă, din nefericire autorităţile gorjene nu fac suficient pentru conservarea acestuia. Dacă în unele cazuri eforturile Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” au dat roade iar obiectivele respective se află într-o stare acceptabilă pentru vizitare turistică-Casa memorială „ Tudor Vladimirescu”Vladimir, Casa memorială „Constantin Brâncuşi”Hobiţa, Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” ş.a., în alte cazuri vestigii importante de istorie riscă să dispară, câteva exemple Casa „Iosif Keber” Târgu-Jiu, Casa „Moangă” Târgu-Jiu, Casa „Moangă-Pleşoianu” Săcelu, Casa „Dincă Schileru” Bâlteni şi multe altele.

Din nefericire, tot mai multe dintre clădirile de patrimoniu din judeţul Gorj au ajuns nişte ruine
Din nefericire, tot mai multe dintre clădirile de patrimoniu din judeţul Gorj au ajuns nişte ruine

Printre monumentele de patrimoniu din Gorj se numără și castelul unui celebru boier, Dumitru Roșianu, din comuna Turburea, încărcat cu istoria a nu mai puțin de un secol și jumătate. Cu un trecut învăluit în legendă, castelul nu mai păstreză nimic din strălucirea de altădată. Clădirea veche, construită de un arhitect italian, chemat special de boierul Roşianu, își amintesc bătrânii satului Poiana, era înconjurat de întinse terase de vii. După moartea boierului, castelul a fost cumpărat de un alt proprietar, apoi a fost transformat în primărie, iar în perioada comunistă, în dispensar comunal și chiar maternitate.
În ultimii ani, clădirea a prezentat interes pentru multe persoane, dar aflându-se într-o nepermisă stare de degradare, majoritatea au renunțat datorită, se pare, costurile de reabilitare foarte mari. Părăsit definitiv în urmă cu câțiva zeci de ani și aproape distrus de oameni și de intemperiile naturii, fără o grabnică reabilitare, castelul va deveni doar o amintire, iar  istoria și legendele sale se vor pierde pentru totdeauna.

O istorie veche de peste un secol, astăzi ruină

Castelul Roșianu este poziţionat pe vârful unui deal, ceea ce îi conferă o panoramă pitorească, un peisaj parcă desprins din poveştile de altădată. Bătrânii locului își amintesc și astăzi poveştile auzite care susţin că boierul Roșianu era un om avar, care se purta dur cu argaţii săi. Îi plăceau însă ordinea şi lucrurile bine făcute, fără a tolera greşelile.
Din toată povestea castelului, au mai rămas doar cărămizile şi stâlpii unui frumos balcon exterior construit în stilul italienesc.  În rest, s-a furat tot ceea ce se putea: ferestre și uși, mobilier și pardoseală. Nimic nu mai amintește de viața și luxul în care au trăit odinioară stăpânii castelului. Potrivit autorităţilor locale, pe parcursul anilor au fost făcute lucrări de întreţinere periodică. După anul 1989 nu au mai fost însă executate lucrări de întreţinere şi reparaţii, clădirea respectivă prezentând un stadiu avansat de degradare.
„Cam asta a mai rămas din vechiul Castel Roşianu. Oamenii mai bătrâni spun că a fost al unui mare boier, apoi acesta l-a vândut altui om bogat din Craiova, dar moştenitorii nu au adus actele necesare. Proprietar al imobilului a rămas Primăria Turburea, care deși l-a scos la licitație, împreună cu un hectar de teren din fostul domeniu al boierului, nu a găsit cumpărător”.
Clădirea are așadar o istorie aparte, pe care localnicii o vor înapoi, dar dezinteresul primează în continuare. Ruinele vechiului castel sunt astăzi locul de joacă pentru copii din sat. Nu prezintă interes nici pentru săteni, care îşi pasc vitele nestingheriţi în apropiere, nici pentru vizitatorii ocazionali. Nimeni nu îi mai trece pragul. Doar imaginea autentică a ruinelor i-a făcut pe câțiva regizori, să îşi dorească pentru decor acest castel.

Castelul Roșianu încredințat cu titlul gratuit Mitropoliei Olteniei
În urmă cu doar o lună de zile, consilierii locali din Turburea au votat însă în unanimitate, încredinţarea castelului Roşianu Mitropoliei Olteniei, pentru ca această instituţie de cult să îl reabiliteze pentru turism monahal. Practic, clădirea a fost pusă pe tavă Mitropoliei, care după cum știm a încercat și în alte situații să ia cu titlul gratuit, clădiri de patrimoniu, manifestând interes pentru reabilitarea lăcaşurilor de cult, monumentelor istorice, obiectivelor de patrimoniu şi altor valori ale patrimoniului naţional care sunt în stare de degradare. Cum în unele cazuri, demersurile au reușit, Mitropolia Olteniei speră că își va însuși gratuit o nouă clădire de patrimoniu, iar aceasta doar pentru că: poate și își permite.