Se schimbă garda în politica gorjeană!

Dacă la începutul primului deceniu de libertate, întâietatea politică în Gorj era disputată de  Nicolae Mischie, Vasile Văcaru, Pantelimon Manta, Ştefan Popescu Bejat, Dan Ilie Morega şi alţii mai puţin cunoscuţi, după anul 2004 a fost vorba de Ion Călinoiu, Florin Cârciumaru, Dan Ilie Morega şi Ionel Manţog. La zece ani de la dispariţia politică a lui Nicolae Mischie şi retragerea mai mult sau mai puţin forţată a lui Ionel Manţog şi Dan Ilie Morega, se pare că asistăm la ascensiunea  unei noi generaţii de politicieni cu Ciprian Florescu, Claudiu Manta, Iulia Vână, Adrian Tudor de la PSD, Dan Vâlceanu şi Traian Crâc de la PDL, Andrei Novac de la PMP şi exemplele ar putea continua. Nu ar trebui  ignorată generaţia unor politicieni care nu şi-a spus ultimul cuvânt ca Aurel Popescu la PSD, Victor Banţa la PNL sau Marius Vlaicu la UNPR.
Noua generaţie de lideri politici a stat suficient la „umbra” marilor copaci din politica gorjeană şi cel puţin anul 2016 ar trebui să le probeze valoarea  electorală. Din acest punct de vedere, poate PSD Gorj ar putea să aibă de gestionat o situaţie mai dificilă după ce o serie de primari ar putea să se retragă din cauza vârstei sau a uzurii electorale. Ori tocmai aici stă dificultatea, dacă schimbi în teritoriu în fiefuri tradiţionale ale PSD şi apoi schimbi şi candidatul la Consiliul Judeţean, cum se vehiculează de exemplu, lucrurile ar putea să scape de sub control. Pe de altă parte, cu ANI sau nu, cel puţin jumătate dintre primarii PSD vor ieşi din cărţi pentru următoarele alegeri şi noile nominalizări sunt foarte dificil de făcut.
Următoarea  perioadă va fi marcată de schimbări în plan politic forţate de scrutinurile electorale dar şi de instituţii care ţin de alte puteri ale statului, am invocat aici ANI şi Parchetul. Pentru că avem foşti primari condamnaţi, avem alţii care mai devreme sau mai târziu vor sfârşi la fel, avem 23 de primari declaraţi incompatibili şi lideri politici importanţi în curs de cercetare. Putem să spunem fără teama de a greşi că schimbarea, într-un fel sau altul, se va produce.
Pentru că invocam partidul care a dominat cu autoritate viaţa politică din Gorj, această schimbare ar putea  însemna şi modificarea sorţilor de câştigare a alegerilor. Dar aşa s-a spus şi după Văcaru, Mischie şi alţii, aşa că e liber la schimbare!