Modificări ale Legii Educației Naționale contestate de MEC

Loading

În România este în vigoare o lege a învățământului din anul 2011 trecută prin asumarea răspunderii Guvernului de atunci. Legea a suferit numeroase modificări și nu se aplică decât parțial. Zilele acestea a suferit noi modificări la propunerea UDMR și proiectul merge la promulgare la Președinte.

Elevii primesc mai multe atribuții prin Statut

Potrivit modificărilor legislative, numărul maxim al copiilor ce pot face parte dintr-o grupă/clasă a fost scăzut la 17 în grădiniță, 22 în învățământul primar și 26 în gimnaziu și liceu. În situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi “pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”. În prezent, la școlile mari din Târgu-jiu avem clase de 36-38 de elevi.

Proiectul de lege aprobat recent prevede că, în învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educația antepreșcolară [creșele]: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8. Până acum, legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșă.

b) învățământul preșcolar [grădinițele]: grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17. Până acum, legea prevedea maximum 20 de copii în grupa de grădiniță.

c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Până acum, legea prevedea maximum 25 de elevi în clasă în învățământul primar.

d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul gimnazial.

e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26. Până acum, legea prevedea maximum 28 de elevi în clasă la liceu și școala profesională.

e1) învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26.

MEC se opune

Ministerul educației și Cercetării s-a opus inițiativei legislative parlamentare, Dragoș Drăgulescu, secretar de stat în MEC, spune că nu este de acord cu modificările aduse legii, mai ales că nu se cunoaşte impactul bugetar.

“Punctul de vedere al Ministerului Educației este nefavorabil. Avem în vedere modificarea esențială a unor articole din Legea Educației, aceste modificări nu au trecut prin prima cameră și nu avem o estimare a impactului la nivel bugetar”, a declarat secretarul de stat.