Miron Cozma, de Ziua Muncii în Gorj

În timp ce în toată ţara românii au fost chemaţi să marcheze Ziua Internaţională a Muncii cu mici şi bere, tradiţional la români de peste un secol, la Rovinari Liga „Miron Cozma” şi Federaţia Naţională a Muncii au organizat un miting de protest la adresa situaţiei sociale din România. Tipul acesta de manifestare socială este tot mai prezentă în ţările din Uniunea Europeană. Fostul lider sindical al tuturor minerilor, Miron Cozma, s-a aflat cu acest prilej la Rovinari unde se află şi sediul naţional al organizaţiei care îi poartă numele.

La Rovinari, liderii Ligii Miron Cozma au marcat prin discursuri ziua de 1 Mai
La Rovinari, liderii Ligii Miron Cozma au marcat prin discursuri ziua de 1 Mai

Ziua Internaţională a Muncii se sărbătoreşte aproape în întreaga lume, excepţii Australia, Elveţia şi Statele Unite unde 1 Mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 Mai este zi liberă.
În România, după evenimentele din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi decât la iniţiativa unor reprezentanţi ai unor partide precum PSM şi PRM. În 2001, tot la Rovinari, Liga „Miron Cozma” a marcat printr-un miting de amploare în faţa Casei de Cultură ziua de 1 Mai.
În 2003, pentru prima oară în istoria post – decembristă, o confederaţie sindicală (Blocul Naţional Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere şi muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzaţiile de simpati pro-comuniste, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conştiinţa populaţiei.

Miting la Rovinari

Miron Cozma a primit de la gorjenii din liga ce-i poartă numele, o sabie pentru a-şi croi drum spre preşedinţia României
Miron Cozma a primit de la gorjenii din liga ce-i poartă numele, o sabie pentru a-şi croi drum spre preşedinţia României

Liga „Miron Cozma” şi Federaţia Naţională a Muncii a marcat Ziua Internaţională a Muncii printr-un miting la Rovinari la care s-au strâns în jur de 100 de oameni. S-a aflat la Rovinari şi preşedintele de onoare, nimeni altul decât Miron Cozma. Acţiunea de la Rovinari a fost coordonată de preşedintele celor două organizaţii, Constantin Creţan.
Cu o întârziere importantă provocată de o pană de curent apărută la momentul oportun, adunarea muncitorească de la Rovinari a durat circa o oră. Liderii prezenţi în faţa sediului Ligii, în afara lui Miron Cozma şi Constantin Creţan, au venit din Valea Jiului, Dolj, Vâlcea şi majoritatea filialelor judeţene. A fost până la urmă un miting dedicat mineritului unde actualii lideri sindicali au fost făcuţi vinovaţi de toate relele, puţinii muncitori rămaşi „muncind ca nişte sclavi” pentru o bucată de pâine.
Constantin Creţan, cel care a dat citire şi unei Declaraţii votată de participanţi, explica celor prezenţi: „1 Mai e ziua noastră, a tuturor oamenilor care muncim cinstit. Ca participanţi la această adunare ne solidarizăm cu profesorii şi toţi ceilalţi salariaţi în solicitările lor de natură sindicală. Trebuie să fim uniţi pentru a ne obţine drepturile noastre”.
Miron Cozma a declarat la Rovinari  că împreună cu viitoarea sa soţie  va înfiinţa o asociaţie nouă, care, la fel ca şi Liga ce-i poartă numele, va lupta pentru drepturile muncitorilor, dar şi ale deţinuţilor aflaţi în spatele gratiilor. “Atât eu, cât şi ea, ca avocat, ne-am propus nişte proiecte care vor viza, într-un final, o asociaţie care să lupte pentru dreptate, pentru cei care au rămas fără locuri de muncă sau sunt în puşcărie nevinovaţi ori, ştiu eu, sunt sub presiunea forţelor politice. Pentru toţi aceştia vom face un fel de organizaţie ceva mai specială decât cea care vizează drepturile omului, dar sub egida Drepturilor Omului”, a spus Miron Cozma, care a precizat că este consilier şi purtător de cuvânt al filialei România a Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului.

Logodnă la Lainici
Miron Cozma şi Monica Ionescu, o avocată stagiară din Bucureşti, s-au logodit sâmbătă  la Mănăstirea Lainici, o locaţie dragă inimii fostului lider sindical, ctitor al clădirii noi de aici în urmă cu mai mulţi ani. Cei doi au ajuns la lăcaşul de cult, unde au fost aşteptaţi de  rude, prieteni şi membrii ai organizaţiilor pe care le conduce. Cei doi s-au cunoscut la cabinetul de avocatură, la care Monica lucrează şi unde Miron este client. Slujba de logodnă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu stareţul mănăstirii, Ioachim Pârvulescu, care spune că este primul eveniment de acest fel, care a avut loc în ultima jumătate de veac, la Lainici. Miron Cozma a fost binecuvântat la Lainici, cu o zi mai devreme, de mitropolitul Olteniei, Irineu. „Nu puteam să nu cer binecuvântarea mitropolitului, pe 1 mai a fost aici, la mănăstire şi am venit şi noi, să-l întâlnim”, a spus Miron Cozma.
Participanţii au fost invitaţi apoi în sala de mese a lăcaşului, unde mesele întinse îi aşteptau cu vin şi prăjituri. Nu au lipsit nici cadourile, Miron Cozma primind de la gorjenii memobri în liga ce-i poartă numele o sabie de panoplie, cu urarea de a-l ajuta să-şi croiască drum către preşedinţia ţării.

Cununie şi căsătorie la Voluntari
Chiar dacă unele organe de presă s-au grăbit să amestece cununia şi căsătoria, la Mânăstirea Lainici nu a fost decât o logodnă, obişnuită mai mult în alte zone ale ţării. Cununia civilă va avea loc în 9 mai 2009 la Primăria Oraşului Voluntari iar căsătoria în această vară. Pe 9 mai va fi mare chef la Ploieşti, la restaurantul naşului său.