Mioare de Tismana, anchetate la DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie cercetează modul cum au fost luate subvenţiile pentru munţi de către crescătorii de oi din Tismana. Cazul s-a lăsat, însă, cu scandal, pentru că, în timp ce poliţiştii şi procurorii cercetează  munţii şi mioarele, beneficiarii subvenţiilor şi Primăria Tismana i-au reclamat pentru abuz pe anchetatori.

Poliţiştii şi procurorii numără oile din munţii Tismanei
Poliţiştii şi procurorii numără oile din munţii Tismanei

Povestea a început când poliţiştii din Tismana au ridicat actele originale ale crescătorilor de oi din Tismana care au avut contract de păşunat anul trecut, împotriva acestora existând reclamaţii că nu au numărul de oi necesar pentru a putea să închirieze munţii. Bătaia cea mare nu este, însă, pe iarba pentru mioare, ci pentru subvenţia acordată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), care plăteşte 60,75 euro/hectar de munte (la valoarea euro de 3,7 lei). Asta înseamnă aproape 225 lei/ha, iar dacă un proprietar are suficiente oi pentru a închiria, de exemplu, un munte de 1000 de hectare, acesta ar putea câştiga 225.000 RON, adică 2,25 miliarde lei vechi.
Potrivit legii, pentru a se obţine această subvenţie, un proprietar de oi trebuie să aibă o unitate vită mare (UVM) pe hectar de munte, care la oi este echivalată cu 7-8 oi. Deci, cine are 7-8000 de oi, poate primi contract de păşunat pentru 1000 de hectare de teren, care duce, după cum arătam, la o subvenţie de 2,25 miliarde de lei vechi.

Atacuri şi contraatacuri
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj ne-a declarat că nu s-a făcut nici un abuz, pentru că poliţiştii pot ridica actele originale despre care există suspiciunea că sunt false. La rândul lor, crescătorii de oi  împreună cu primarul oraşului Tismana, Costel Buzianu, îi acuză de abuz: „Toate actele sunt în regulă, dar poliţiştii fac tot ce pot ca oamenii să nu mai ia subvenţia anul acesta. Eu sunt acuzat că am făcut contracte ilegal, dar exista hotărârea Consiliului Local, iar munţi au primit toţi cei care au cerut, ba au mai rămas şi necontractaţi, nu înţeleg care e problema.” La rândul lor, poliţiştii spun că nu au comis nici un abuz, deşi oamenii se tem că vor pierde subvenţia pe anul ăsta, cât se ceartă autorităţile. Mihai Versin, directorul APIA Gorj, a primit şi el o adresă prin care Poliţia cere dosarele proprietarilor de munţi care au primit subvenţii anul trecut, dar a dat numai copii de documente, iar procedura de evaluare continuă, după cum ne-a declarat: „Noi primim multe reclamaţii, dar aici nu avem nici o problemă. Dosarele de anul trecut sunt în regulă, iar cele de anul acesta sunt în procedura de evaluare. Chiar dacă am dat copii la poliţie, noi nu oprim procedura decât dacă primim adresă oficială în care să ni se ceară asta.”

La numărat de oi
Poliţiştii de la Tismana au fost pe munte ca să verifice dacă se respectă în teren numărul oilor care sunt trecute în dosarele pentru subvenţii. Problema e că nu se cere numărul oficial dat de seriile de crotalii puse la oi de medicul veterinar, ci numărul declarat de oameni la registrul agricol. Cei de la APIA spun că au făcut verificări şi la actele oficiale ale fermelor, la care numărul de oi e certificat după crotaliilor puse la oi de medicul veterinar, acesta fiind, la rândul său, suspectat. Potrivit unor informaţii pe surse, numărul crotaliile înregistrate de medicul Nicolae Călescu, care răspunde de Tismana ar fii mai mare decât cel al animalelor. Acesta spune că nu e adevărat, iar şeful serviciului de identificare din cadrul DSVSA, Vasile Popescu, ne-a declarat că acesta a avut un număr de crotalii înregistrate greşit, care i-au fost imputate, pe care şi el le recunoaşte, dar oile au existat.
Toată nebunia a ajuns acum la Direcţia Naţională Anticorupţie, care trebuie să numere oile, ca să descurce iţele cazului.