Ministrul Şeitan, convins că nu-i uşor să fii miner

Loading

În plină fierbere socială, când guvernanţii nu mai au bani pentru nimic, când e nevoie de împrumuturi externe pentru acoperirea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, minerii din carieră cer reducerea vârstei de pensionare la 55 de ani. Deşi dezideratul e greu de atins, cu toate că e perfect justificat, liderii de sindicat , împreună cu fostul lor coleg, deputatul Severus Militaru, au asul din mânecă: o iniţiativă legislativă care a trecut de patru comisii parlamentare la Camera Deputaţulor şi promisiunea ministrului Muncii, Mihai Şeitan, că ea va fi ataşată, prin amendamente, la noua Lege a Pensiilor, care se află în lucru.

De la distanţă, o carieră pare o jucărie

Iniţiativa legislativă care ar da dreptul minerilor să iasă mai devreme la pensie, chiar la 55 de ani, dacă au 35 de ani vechime de muncă în carieră, a fost susţinută, încă de la început, de 36 de parlamentari.  Printre aceştia, se află şi  gorjeni, iar pe unii dintre parlamentarii noştri chiar i-am întrebat  cum vor vota, dacă aceasta va ajunge în plen. Deputatul Severus Militaru, de la care a plecat iniţiativa, e, normal, cu tot sufletul pentru ea. Senatorul PDL  Ion Ruşeţ spune că momentul ales nu e oportun, dar speră ca măcar să se aducă amendamente la Legea Pensiilor care să-i ajute pe minerii de carieră şi tot e bine, mai ales că şi el personal are amendamente pe care le propune,  pentru a veni în sprijinul confederaţiei sindicale din care provine. Vasile Popeangă, deputat PSD, ne-a declarat că face parte (ca şi Ruşeţ n.n.) dintre iniţiatorii propunerii legislative, iar dacă aceasta va ajunge în plen o va vota, în timp ce deputatul PNL Dan Ilie Morega spune că are ceva reţineri, ca economist, pentru că nu ştie în ce măsură contribuţiile vor acoperi creşterea sumelor care trebuie asigurate pentru minerii pensionari,  dar ca parlamentar gorjean va vota, cu siguranţă. La fel, senatorul PSD Toni Greblă consideră că specialiştii sunt cei care ar trebui să stabilească, clar, care e vârsta de pensionare necesară pentru minerii de carieră, astfel încât să le fie respectat e drepturile, dar  ca deputat social democrat şi gorjean pe deasupra, va susţine iniţiativa colegului său, Militaru, dacă va ajunge în plen.  Cât despre deputatul PDL Cosmin Popescu, acesta spune că, probabil, iniţiativa legislativă în discuţie a fost, deja, luată în calcul pentru noua lege a pensiilor, dar oricum, el va susuţie, cu siguranţă, pe colegul său.

Ce spun sindicatele şi administraţia
Atât administraţia cât şi sindicatele sunt de acord că întinerirea personalului ar fi un lucru bun pentru unităţile miniere şi o recunoaştere a drepturilor prevăzute de constituţia României, care prevede, la art. 41 alin. 2, că salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială, care privesc securitatea şi sănătatea lor. Daniel Burlan, director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, ne-a declarat că reducerea vârstei de pensionare a minerilor de carieră ar întineri personalul, ar aduce o creştere a eficienţei muncii şi ar rezolva o problemă foarte importantă, aceea că, peste 55 de ani, nu mai este recomandat lucrul la înălţime, iar în carierele de la SNLO lucrează, în prezent, 300 de mineri care au peste 55 de ani, iar numărul lor va creşte, potrivit noii legi a pensiilor, din 2012,

Ajunşi proaspăt pensionari, minerii spun fără frică prin ce au trecut

dacă minerii vor ieşi la pensie la 65 de ani, ca şi cum ar lucra în condiţii normale de muncă.  Nelu Roşca, secretar general la Departamentul Zonal de Cariere Motru spune că ar fii o crimă ca aceşti oameni, care lucrează la temperaturi extreme, în condiţii speciale de muncă, să ajungă să iasă la pensie la 55 de ani. De altfel, acesta ne-a invitat să-i cunoaştem pe câţiva dintre colegii de la Roşiuţa, care au ieşit la pensie zilele trecute, iar aceştia ne-au spus răspicat că la 65 de ani n-ai cum să ridic zeci de kilograme de materiale, sau să urci 120 de trepte în 6 minute, cum poate un tânăr, ca să ajungă la o avarie, pe excavator, de rapiditatea intervenţiei lui putând depinde un utilaj de milioane de euro şi viaţa unor oameni.

Vocea ministrului
Invitat în Gorj să stea de vorbă cu minerii, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a participat la un simpozion pe această temă, iar declaraţiile sale de la sfârşit au fost de-a dreptul încurajatoare. Potrivit deputatului Severus Militaru, acesta a declarat că e de acord că vârsta minerilor de carieră trebuie redusă, mai rămâne să se stabilească exact la câţi ani şi acest lucru să intre ca amendament la Legea Pensiilor.

One Comment on “Ministrul Şeitan, convins că nu-i uşor să fii miner”

  1. Ar fi o masura foarte buna, deoarece, datorita conditiilor grele de munca, a prafului, intemperiilor, a temperaturilor extreme in care acestia sunt nevoiti sa lucreze, deja cei ce ajung la varsta de 55 de ani in mineritul de suprafata, au diverse afctiuni reumatice, respiratorii, cardiace sau boli cardiovasculare, speranta acestora de viata fiind mult mai redusa decat alte categorii profesionale.
    Din pacate, inginerii CFL (conducatori formatii de lucru), desi isi desfasoara activitatea integral, in aceleasi conditii ca si muncitorii din subordine, le-a fost taiata grupa a II-a de munca, ne mai beneficiind de aceasta din anul 2002. Poate si acesti oameni ar trebui avuti in vedere pentru a li se rezolva problema, deoarece, se pare ca in instanta nu s-a rezolvat nimic.

Comments are closed.