Minerii şi energeticienii din Gorj au ajuns la capătul puterilor, stând mereu cu Sabia lui Damocles deasupra capului. După ce s-a promis înfiinţarea Electra, dar aceasta nu poate funcţiona, după ce s-au făcut liste pentru concediul de aşteptare, dar acesta nu a fost aprobat, după ce au fost trimişi oameni acasă, ca apoi ITM-ul să anunţe că e ilegal, acum se promite o nouă schimbare. Există proiectul de hotărâre de guvern pentru înfiinţarea Complexului Oltenia.
Noul complex energetic Oltenia ar trebui să înceapă să funcţioneze peste 90 de zile, dacă joi, 19.05.2011, proiectul va fi supus aprobării în şedinţa de guvern, iar acest lucru se va întâmpla. Potrivit sindicaliştilor din minerit, acest nou concept are sorţi de izbândă, pentru că nu mai este contestat şi ar avea avizul FMI şi al Fondului Proprietatea. În aceste condiţii, se va ajunge la o reorganizare, noua structură, care ar trebui să preia atât pasivele cât şi activele fostelor entităţi, va îngloba în ea Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Craiova. Să sperăm, însă, că nu va fi ca la spargerea CNLO, când s-a format SNLO, complexurile şi Întreprinderea de Închidere a Minelor. Atunci la dosarul ajuns iniţial la Registrul Comerţului exista un singur document şi anume Hotărârea de Guvern nr. 103/2004, de reorganizare a Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia. Nici o listă a activelor, nici o împărţire a acestora şi a creanţelor, nici o notă de fundamentare, absolut nimic. O mare lipsă de profesionalism, sau, dimpotrivă, intenţia de a se pierde unele active, unele datorii ale CNLO către furnizori, sau ale clienţilor către CNLO, nu se ştie exact care a fost cauza şi nici ce s-a întâmplat în final.
Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia spune că primul avantaj este acela că se renunţă deocamdată la disponibilizările anunţate de cele patru entităţi care vor fuziona, dar asta nu înseamnă că noua entitate nu va intra în restructurare, pentru eficientizare, care va presupune închiderea unor activităţi nerentabile.
La rândul său, Gheorghe Etăgan, secretar general al USMO şi purtător de cuvânt al Federaţiei Naţionale Mine Energie, spune că Electra ar fi fost o soluţie mai bună.