Minerii cer salarii decente, altfel sting lumina în România

Loading

Ca în fiecare an în perioada sezonului rece, Complexul Energetic  Oltenia duce greul consumului de energie electrică. Doar că salariile minerilor au ajuns atât de mici încât aceștia au încetat lucrul și amenință chiar cu plecări în masă spre alte sectoare. Rămâne de discutat cât de viabil va mai fi CEO după mărirea salariilor dar este foarte clar că decizia este inevitabilă. În ultimele săptămâni, România a important energie electrică pentru a echilibra Sistemul Energetic Național.
Greva spontană declanșată în unele cariere CEO  ar putea duce la probleme grave asupra Sistemului Energetic Naţional, spun reprezentanţii companiei, avertismentul venind în contextul în care acum peste 30% din energia României este generată de lignit și huilă. Petrom-ul, Centrala Atomoelectrică  de la Cernavodă şi Hidroelectrica secondează CEO pentru că, din nou, energia verde îşi dovedeşte slăbiciunea în absenţa unităţilor de stocare.
„Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinţe iremediabile asupra activităţii companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societăţii şi partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea soluţiilor corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al CE Oltenia.
Greva spontană la unele dintre minele companiei a început de vineri, astfel că este greu de înţeles reacţia greoaie a Ministerului Energiei. Un lucru este sigur, România are nevoie de energia pe cărbune și de mineri și de energeticieni.