O delegaţie de lideri de sindicat de la carierele de la Motru şi Rovinari condusă de secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Gheorghe Etăgan, se află în Polonia timp de o săptămână, într-un schimb de experienţă cu minerii din această ţară. Etăgan a mai spus că Polonia este foarte departe de noi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi vom ajunge foarte greu la acele condiţii.
După cum se ştie, de mai mulţi ani, sindicatele din Gorj au o colaborare cu sindicaliştii din bazinele carbonifere din Polonia. Colaborarea cu sindicatele miniere din bazinul Conin-Adamow din Polonia.
Cel mai interesant exemplu polonez, pe care încearcă să îl promoveze şi în ţară deputatul Severus Militaru, se referă la vârsta de pensionare din minerit. Polonia este dată exemplu mai mereu de sindicaliştii din minerit când vine vorba despre vârsta de pensionare. Acest lucru va fi pus din nou în discuţie la seminarul din Polonia. „Vom avea un seminar pe probleme de asigurare de sănătate, riscurile din acest domeniu, problemele pensiilor, probleme sociale în general“, a declarat Etăgan. Acesta a amintit despre vârsta de pensionare a minerilor din Oltenia care este foarte mare. „Nu cred că se va mai rezolva această problemă a vârstei de pensionare. Au tot fost hotărâri, acum să vedem în decembrie. La polonezi este clar, se iasă la pensie de la carieră la 55 de ani iar cei de la activităţi auxiliare cum sunt atelierele la noi, la 60 iar TESA la 65 de ani. Ca să iasă un miner la 65 de ani la pensie, cum se întâmplă acum, este foarte greu. Munca din carieră este mai grea decât cea din subteran. În subteran, temperatura este constantă dar la carieră nu ştii: acum e frig acum e cald“, a adăugat Etăgan.