Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost redat gorjenilor

Loading

 

La 125 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, gorjeanca intrată în universalitate prin sacrificiul suprem pentru patrie, autoritățile locale de la Târgu-Jiu au inaugurat mausoleul ridicat în memoria ei și care a suferit în ultimele luni lucrări complexe de restaurare. Un tricolor de 135 de metri pătrați a acoperit edificiul dezvelit solemn în 14 ianuarie 2019.

 

Orașul Târgu-Jiu este mai bogat din 14 ianuarie 2019 după ce mausoleul dedicat ”Eroinei de la Jiu” , Ecaterina Teodoroiu, a fost redat publicului printr-o ceremonie emoționantă și lecția de istorie prezentată de prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj. Un mare merit în reușita acestui proiect a revenit viceprimarului orașului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, cel care a făcut și un istoric al monumentului restaurat.

 

Monument dedicat eroinei

 

Ecaterina Teodoroiu a sfârșit eroic în 22 august 1917. În 1921, la patru ani de la moartea sa pe front, trupul neînsuflețit al Ecaterinei Teodoroiu a fost adus, cu mari onoruri militare, la Târgu-Jiu, unde a fost îngropat în centrul orașului. Un monument dedicat eroinei a fost ridicat în 1935  de către Milița Petrașcu, eleva marelui Constantin Brâncuși. Are forma unui sarcofag din piatră, sculptat în basorelief și amplasat peste mormântul Ecaterinei, din Piața Prefecturii a municipiului Târgu-Jiu.

Mausoleul este realizat în travertin italian, cu dimensiunile 2, 90 x 1, 60 m şi înălţimea de 2, 10 m. Are forma unui sarcofag și este aşezat pe un postament cu trei trepte. Milița Petrașcu a realizat un basorelief cu scene din viaţa şi activitatea militară a Ecaterinei:pe faţada dinspre miazăzi apare un tablou care prezintă copilăria eroinei, în satul său natal Vădeni (astăzi cartier în componenţa municipiului Târgu-Jiu). Pe latura opusă apare Ecaterina Teodoroiu salutată de cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte. Celelalte două faţade o prezintă în război:una – pornind la atac şi cealaltă – la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de odihnă. Cele patru colţuri ale sarcofagului sunt „străjuite” de femei îmbrăcate în costum naţional, care ţin în mâini câte o cunună de lauri pentru faptele eroinei.

 

În presa vremii

 

Săptămânalul  ”Gorjanul” din 15-22 septembrie 1935 relatează evenimentele petrecute cu ocazia inaugurării Mausoleului, fiind prezente peste 40.000 de „vlăstare ale Gorjului din cele mai îndepărtate colţişoare, au dat năvală în Târgu Jiu…să-şi plece genunchii la piatra rece care acoperă pe cea mai bună fiică a plaiurilor noastre, pe aceea care a scris una dintre cele mai măreţe pagini de istorie în trecutul răsboi al reîntregirii , pe Catalina lui moş Vasile Toderoiu din Vădenii Gorjului”. Oraşul a fost pavazat de la un capăt la altul în tricolor şi verdeaţă, iar paza şi ordinea au fost ţinute de detaşamente de la Craiova şi din Capitală. Duminica, la ora 11, a intrat în gara Târgu Jiu trenul regal, Majestatea Sa Regele fiind întâmpinat de Gheorghe Tătărăscu, de dl. Şerban Frumuşanu, primarul oraşului Târgu Jiu, Dr. Bădescu, prefectul Judeţului, Dr. Hasnaş deputat şi de alţi miniştri. Întreaga delegaţie s-a deplasat în piaţa primăriei, unde s-a desfăşurat solemnitatea,  Doamna Arethia Tătărescu prezentând-o Majestăţii sale pe mama Eroinei, cu care Suveranul s-a întreţinut cîteva clipe, dar aceasta vădit emoţionată, a început să plângă. Mai multe personalităţi au ţinut discursuri, printre care primarul oraşului Târgu Jiu, doamna Maria Dumitrescu Bumbeşti, secretara Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, Episcopul Vartolomeu precum şi Majestatea Sa Regele. După terminarea discursurilor, a urmat defilarea, deschisă de străjeri, urmaţi de învăţătorii străjeri, după aceea cercetaşii, cercetaşele, tinerii preliminari, în costume naţionale, foştii luptători, invalizii, voluntarii din zăzboi decoraţi cu „Bărbăţie şi credinţă”, cu „Virtutea Militară”, iar la final armata. La ora 1 solemnitatea luând sfârşit.