Sistemul Energetic Național a trecut prin clipe deosebit de dificile în aceste zile datorită problemelor din Complexul Energetic Oltenia. Poate că autoritățile vor avea curajul să ne spună dacă criza din mineritul gorjean nu a fost precipitată de anumite interese pe importul de energie. Ca urmare a negocierilor de joi-17 ianuarie a.c.- de la sediul Prefecturii Gorj între Ministerul Energiei, conducerea Complexului Energetic Oltenia și sindicatele din cadrul CEO, minerii din cadrul Complexului au reluat activitatea. Rezultatele obținute de mineri ar putea să îngroape economic CEO, entitate economică care și așa se descurcă greu cu plata certificatelor de mediu și a taxelor puse recent de Guvern.
După aproape o săptămână de proteste, minerii s-au întors la lucru la Roșia, Rovinari, Tismana, Jilț Nord, Jilț Sud, Lupoaia, Roșiuța și Husnicioara. Anton Anton, ministrul Energiei, a declarat la Târgu-Jiu că în urma discuţiilor dintre Minister, conducerea Complexului Energetic Oltenia şi reprezentanţii legali ai sindicatelor, că rolul său a fost unul de garant, reiterând că soluţiile stabilite vor fi valabile numai în cazul în care minerii vor relua activitatea în cariere.
„Am venit la Târgu-Jiu pentru a restabili încrederea între angajaţii companiei şi conducerea companiei şi am venit având clar în minte un singur rol: rolul meu este rolul de garant, aşa cum se vede şi în acest comunicat, pe care l-am semnat în calitate de garant. În urma discuţiilor au rezultat nişte elemente şi eu, în calitate de ministru al Energiei, garantez că aceste lucruri se vor întâmpla, nu există un dubiu, şi sindicatele, reprezentanţii oamenilor, au apreciat acest lucru, pentru că ei au avut acum câteva zile aşa, nişte temeri, că una discutăm şi după aceea, sigur, se liniştesc lucrurile. Toate lucrurile acestea se vor întâmpla în condiţiile în care, şi asta am subliniat, se va relua munca în cariere”, a spus Anton Anton.
Promisiunile oficialului guvernamental sunt clare, acesta a afirmat că soluţiile găsite în urma discuţiilor sunt avantajoase pentru angajaţii CEO.”Cred că soluţiile găsite astăzi sunt soluţii şi avantajoase pentru oameni şi sunt soluţii care nu desfiinţează compania şi asta eu zic că este foarte important, pentru că, dacă nu reuşim astăzi să reluăm activitatea, mi-e tare greu să spun ce se va întâmpla cu compania de aici încolo. (…) Eu am fost de la bun început, de când am ajuns ministru, am fost, am declarat şi sunt un fan declarat, un suporter declarat al activităţii de producţie a energiei electrice pe bază de cărbune. Nu este o tendinţă uşoară, în condiţiile în care toată Europa vrea decarbonizare, dar noi, România, nu putem să ne permitem să decarbonizăm brusc”, a declarat ministrul Energiei.
La rândul lui, Sorin Boza-tot mai contestatul manager CEO- a declarat că în urma discuțiilor purtate de reprezentanții Ministerului Energiei, conducerea CEO și reprezentanții sindicatelor, s-a stabilit un spor pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță, transport cărbune, de 1.000 de lei brut, respectiv 585 lei net, pentru conducători formațiilor de lucru din activitatea de producție, mentenanță, transport cărbune va fi acordată o sumă de 700 de lei brut, respectiv 409 lei net, iar pentru personalul de conducere din activitatea de producție, transport cărbune va fi acordată o sumă de 500 de lei brut, respectiv 292 lei net.
De asemenea, vor fi acordate vouchere pentru vacanță de 14.50 lei începând cu data de 1 mai 2019 și prime de Paști, prime de ziua meseriei, reprezentând un venit net de 330 de lei. Mai important, „Administrația se angajează să nu sancționeze salariații, cu condițiile recuperării timpului de lucru. Soluțiile găsite sunt în condițiile reluării imediate a a activității”, a spus Sorin Boza.
Minerii de la CEO Oltenia au întrerupt lucrul săptămâna trecută, solicitând salarii mai mari. Greva a afectat livrările de energie ale companiei, care asigură o cotă importantă din necesarul de electricitate. Un grup a fost oprit din cauza lipsei cărbunelui, prețurile electrictății au crescut pe piață, iar importurile au crescut în această perioadă.
Înțelegere administrație-sindicate
Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Sociețății Complexului Energetic Oltenia S.A și reprezentanții legali ai sindicatelor, în condițiile reluării imediate a activității, au fost stabilite următoarele :
În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie astfel:
– Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net;
– Pentru conducători formatie lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 700 lei brut, respectiv 409 lei net;
– Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net;
Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.
De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toti salariatii în sumă de 1450 lei, incepand cu data de 01.05.2019.
Prima pentru sarbatorile pascale se va acorda in aceleasi conditii ca si primele pentru Ziua Meseriei, reprezentand un castig net de cel putin 330 lei.
Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru.
Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legistrative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație.
Despre soarta mineritului din Oltenia
Minerii au reușit în aceste zile să se impună în negocierile cu autoritățile așa cum o făceau pe vremea lui Miron Cozma și Marin Condescu. Doar că această victorie ar putea fi plătită scump de CEO și de noi toți dacă acest colos economic nu va reuși să se mențină pe linia de plutire. Autoritățile ar fi putut să vorbească joi la Târgu-Jiu de mixul energetic, sindicatele ar fi trebuit să ceară din nou acest lucru, politicienii locali ar fi trebuit să speculeze oportunitatea. S-ar putea să fie doar o victorie de scurtă durată după care vom privatiza sau închide mineritul.