Nemulțumiri în învățământul gorjean la început de an

 

Cadrele didactice contestă minciunile politicienilor

Începutul de an a venit cu salarii mai mari pentru angajaţii din educaţie, mii de cadre didactice din Gorj încasând, din această lună, mai mulţi bani la salariu.Este vorba de personalul didactic de predare, care beneficiază, începând de anul acesta, de spor de suprasolicitare neuropsihică, în cuantum de 10% din salariul de bază. Nemulțumirile au apărut deoarece  sunt lăsaţi în afara măririlor  directorii de şcoli. Situația este cu atât mai supărătoare cu cât aceștia au obligatoriu   activitate la catedră și  nu pot beneficia de acest bonus la salariu.

Aplicaţia Edusal, prin intermediul căreia sunt calculate salariile celor din învăţământul preuniversitar, nu permite calcularea acestui spor pentru personalul din funcţiile de conducere. Reprezentanții USLI Gorj  consideră că este vorba de discriminare în acest caz şi au solicitat la Ministerul Educaţiei ca şi personalul didactic de conducere, îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar să beneficieze de sporul de 10%. De pe lista beneficiarilor lipsesc și inspectorii școlari (chiar dacă au ore de predare), metodiștii din cadrul Casei Corpului Didactic, psihologii, logopezii și consilierii din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Gorj. Cei din sindicate spun că este un alt abuz prin care sunt prejudiciate categoriile de personal didactic din aceste unităţi conexe care sunt îndreptăţite să beneficieze de acest spor.

Liderul USLI Gorj, Constantin Huică, ne-a declarat că situația este inacceptabilă și pentru că directorii au uneori toată norma de predare. De exemplu, directorii de grădiniţă nu pot fi degrevaţi de normă, au program normal cu preşcolarii, însă nici aceştia nu primesc acest spor. Săptămâna viitoare vrem să avem o întâlnire cu Ministrul de Finanţe, cei de la Ministerul Educaţiei ne-au transmis că acolo se poate rezolva această situaţie”.

Nu beneficiază de acest spor nici personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic, însemnând cei din secretariate, contabili, bibliotecari, laboranţi, informaticieni, pedagogi şcolari, paznici, îngrijitori, fochişti, bucătărese.

 

Lege de tip românesc

Potrivit sindicaliștilor din Educație, legea în baza căreia s-au mărit salariile cu sporul de suprasolicitare neuropsihică este Legea 153 din 2017. În județul Gorj sunt circa 5000 de beneficiari ai măririlor. Sindicatele spun însă că legea are anumite omisiuni, asta pentru că unele categorii de personal care ar trebui să primească acest spor sunt private de acest drept. Pe considerentul că nu lucrează cu elevii, nu beneficiază de acest bonus la salariu nici contabilii, secretarii, însă, de cealaltă parte, bibliotecarii, pedagogii, laboranţii şi informaticienii lucrează efectiv cu elevii.

Dar după model românesc, cel puțin în Educație, dăm o lege pe care o ”corectăm” cu alte acte normative.

 

 

One Comment on “Nemulțumiri în învățământul gorjean la început de an”

Comments are closed.