România se îndreaptă cu viteza unui bolid spre o criză politică, economică, socială și chiar de identitate. Războiul pornit de mai mulți ani pare să fi ajuns la confruntarea finală, cele două tabere își aruncă în luptă ultimele resurse. Cine va câștiga este foarte greu de spus, la acest moment una din tabere beneficiază de un important aport din exterior pentru că doar în România ambasadorii țărilor care contează fac ”lobby” în timp ce românii sunt taxați pentru trafic de influență. Va fi implicarea străinătății decisivă, cel puțin pe termen scurt răspunsul este afirmativ, dar va veni și momentul când cetățenii de rând vor constata că în România lupta anticorupțire mai are puțin și începe.
Dar care sunt cele două tabere beligerante? Cu siguranță, tabăra învingătoare în alegerile parlamentare de acum un an este ținta unui uriaș asalt al unor forțe mai mult sau mai puțin oculte, operațiune care le-a adus tocmai câștigarea alegerilor. PSD+ALDE pozează în victime și de cele mai multe ori le iese, dosarele procurorilor sunt slabe și cu dovezi șubrede. Dacă nu ar exista uriașul aparat de propagandă al DNA, cel în care un urmărit penal devine vinovat că așa zice un procuror ca Portocală, instituția auto-numită a anticorupției nu și-ar mai justifica sumele imense pe care le cheltuie. Atât timp cât Guvernul nu a reușit să își impună nici o măsură din cele prevăzute în programul de guvernare, nu știm cât este de real faptul că PSD+ALDE au câștigat și puterea în decembrie 2016. Tabăra politică are însă o mare problemă să justifice uriașele averi ale reprezentanților ei, Liviu Dragnea și ceilalți fiind atât de bogați încât mai multe generații nu vor reuși să cheltuie cât au strâns ei după 1989.
Deși nu este prea logic să fie o tabără, cea de-a doua grupare din războiul românesc se regăsește la DNA unde un procuror general a acaparat atâta putere încât Președinția, Parlamentul, Guvernul și alte instituții ale statului pot fi oricând victime. Stăpână pe dosare, inclusiv pe cele ale fostei SIPA ale judecătorilor din România, șefa DNA ignoră principiul separării puterilor în stat și al normalității în România. Trebuie spus că Laura Codruța Kovesi speculează o legislație cu multe probleme și care se cere a fi reformată. Nu știm cât este adevăr în negocierile Dragnea-Statul Paralel, pentru a păstra informațiile apărute în presă, dar căderea lui Dragnea era anunțată din momentul când a câștigat alegerile. Chiar dacă liderul social-democrat ar putea fi nevinovat, greu de crezut că o instanță din România va îndrăzni să îi dea dreptate după uriașa campanie de diabolizare și a faptului că nu știm cine a umblat la arhiva SIPA.
A plânge pe umărul PSD-ului și al liderilor social-democrați, mai ales dacă toți vor fi arestați după cum o spune cu subiect și predicat un fost ofițer SRI, ar fi o mare eroare de vreme ce partidul respectiv nu a luat măsurile promise, inclusiv modificarea legilor Justiției. Este același partid care și-a dat acordul ca doamna Kovesi să ocupe de mai bine de 10 ani funcții în Justiția românească fără ca pregătirea sau experiența să o recomande. La fel, a lua apărarea Justiției din România atât timp cât reprezentanții acesteia blochează orice tentativă de schimbare în domeniu și toată lumea vede că lucrurile merg din rău în mai rău nu este în regulă.
În concluzie, lupta finală nu are nimic benefic de vreme ce cursul de schimb, investițiile și toate celelalte elemente ale stabilității sunt aruncate în aer. Într-o țară din Uniunea Europeană Parlamentul face Legi, Executivul le pune în practică iar Justiția veghează la respectarea acestora. Ce nu este în regulă în România?