Localnici din Prigoria, furați de Primărie

Loading

Mai mulți cetățeni din satul Dobrana, comuna Prigoria, îl acuză pe primarul Emil Răgman că a emis acte false către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Gorj, pentru a obține subvenții. Ei au dovezi că dețin un izlaz privat, cumpărat de strămoșii lor, ba chiar îl îngrijesc și-l folosesc, dar când au cerut subvenție au aflat, cu stupoare, că aceasta e încasată de primărie, de mai mulți ani.

Sătenii din Dobrana- Prigoria, hotărâți „să-l bage la apă” pe primarul Emil Răgman
Sătenii din Dobrana- Prigoria, hotărâți „să-l bage la apă” pe primarul Emil Răgman

Un număr de 29 de familii din satul Dobrana dețin, în devălmășie, un izlaz cu o suprafață de 27 de hectare, cumpărat de strămoșii lor în anul 1921, așa cum reiese din actul de cumpărătură scos de la Arhivele Statului. De atunci și până în prezent, izlazul a fost folosit și îngrijit de proprietari, el transmițându-se din generație în generație, fără ca cineva să pună măcar la îndoială dreptul de proprietate al oamenilor. Cu toate astea, din 2007 încoace, Primăria Prigoria a început să ia subvenții pe izlazurile din comună, printre care și pe cel al oamenilor. E drept că, potrivit Monitorului Oficial nr. 1006 bis/14 noiembrie 2005 există în proprietatea publică a comunei Prigoria, în satul Dobrana, un izlaz, având suprafața de 32,22 ha, iar primăria încasează subvenție exact pe aceeași suprafață. Dar izlazul comunal, care se află la câteva sute de metri de cel privat, e ocupat de vegetație în proporție de peste 70%, așa că primăria s-a întins și peste al oamenilor, când a venit APIA în teren să întocmească hărțile pentru acordarea subvențiilor. Iar când oamenii au cerut subvenție pentru suprafața lor, s-au trezit că se suprapun hărțile și li s-a spus că pentru izlazul lor ia subvenție primăria. Tomița Betej, unul dintre proprietari, a fost delegată de ceilalți să-i reprezinte în fața autorităților, așa că a început demersurile. A făcut cerere la APIA și a primit hărțile și toată documentația, din care reiese clar că primăria s-a întins pe izlazul lor, care e curat și fără mărăcini, spre deosebire de cel comunal. Mai mult, a constatat că primarul Răgman a dat o declarație pe propria răspundere prin care susține, în numele primăriei, că izlazul privat, al oamenilor din Dobrana, aparține primăriei. Cu toate astea, reclamația la Parchet nu a avut nici un rezultat, primarul Emil Răgman primind NUP, adică Neînceperea Urmăririi Penale. Femeia spune, însă, că nu se lasă, chiar dacă primarul are pile: „are pile la judecători, a zis că lui n-are nimeni ce să-i facă. Eu știu că are oi multe și că se laudă că el se descurcă și nu avem ce-i face, dar nu ne lăsăm.”

Susținere
Deși face parte din aceeași „barcă politică” cu primarul, acesta din urmă fiind în PSD iar el în PNL, deci colegi de USL în opoziție, consilierul local Marcel Iliescu dă dreptate oamenilor: „Primarul Răgman nu are dreptate. El nu a întrebat pe nimeni, a făcut de capul lui. Dacă ne-ar fi cerut nouă, consilierilor locali, părerea și ar fi cerut acordul Consiliului Local pentru obținerea subvențiilor, noi i-am fi spus cum stă treaba. Eu știu foarte bine că acest izlaz e al oamenilor, iar ce a făcut primarul e un fals.”

Explicația primarului
După ce s-a supărat că e deranjat de presă sâmbăta, când e ziua lui liberă, primarul Emil Răgman a ticluit o adresă de răspuns la întrebările reporterilor noștri, prin care susține, nici mai mult nici mai puțin, că respectivul izlaz, care aparține oamenilor din Dobrana, ar fi fost naționalizat, iar ei nu l-au cerut spre retrocedare, după 89: „Islazele sătești au fost trecute în administrația primăriei comunale până în anul 1962, din anul 1962 au fost trecute în patrimoniul comunei. După anul 1989 s-au retrocedat terenurile, iar pentru aceste islaze sătești nu s-a depus nici o cerere la niciuna din legile Fondului Funciar, rămânând în continuare în patrimoniul comunei”. Din acest document, de asemenea fals, reiese că oamenii au pierdut izlazul la colectivizarea din 1962 și nu l-au mai cerut înapoi, fără însă ca primarul să indice și actul în baza căruia izlazul a fost luat de stat. Asta pentru că, așa cum recunoaște, nu există. Și nici nu are cum să existe, pentru că, surpriză, în comuna Prigoria nu s-a făcut colectivizare… Deci nici vorbă ca izlazul oamenilor să fi fost vreodată luat de stat.
Tot în adresa oficială, primarul Emil Răgman găsește și explicația acestor răzvrătiri ale oamenilor împotriva sa, dând vina pe consilierul PNL și pe răfuielile lor politice: ”Toate aceste probleme sunt datorită subvenției de stat acordate terenurilor  fără să se țină cont de faptul că nu la întreaga suprafață se dă subvenție, ci numai la terenurile productive, cetățenii fiind acompaniați la trombon și nai de doamna și domnul Iliescu”.

3 Comments on “Localnici din Prigoria, furați de Primărie”

  1. am incercat o discutie cu un functionar al primariei dealtfel onorabil pe care il respect inca dar mi a dat un raspuns evaziv si relativ incurcat in legatura cu subiectul islaz proprietate indiscutabila a obstii dobrana separe ca acesta afost trecut in domeniul public printro hot a cons l;cal

  2. am discutat si cu o persoana de la apia care stia despre ce este vorba insa aparut sa ma evite in momentul in care am devenit insistent

  3. precizez ca sunt nascut in dobrana detin islaz in numele strabunilor mei si va garantez ca acest abuz nu va ramane asa TOT RESPECTUL PT PRIGORENI DAR NU MAI DORMITI FRATILOR ESTE IN DETRIMENTUL NOSTRU

Comments are closed.