
Concursul „EURO-ŞCOALA” 2010-2011, ediţia a III-a, are ca protagonişti un grup de elevi ai Colegiului Naţional “George Coşbuc”, Motru. Pentru ca tema lansată la aceasta ediţie a fost un obiect de patrimoniu din România legat de o personalitate din ţară(mai precis zonală pentru fiecare echipaj participant la această competiţie), care şi-a desfăşurat activitatea în relaţie cu personalităţi din alte ţări europene, elevii din Motru au pornit pe urmele marelui sculptor gorjean Constantin Brâncuşi. Timp de 10 săptămâni o multitudine de activităţi au fost dedicate cunoaşterii şi promovării activităţii lui Constantin Brancusi si operelor sale monumentale.
Casa Memorială “Constantin Brâncuşi”, de la Hobiţa, Şcoala Generală de la Brădiceni, Liceul “Constantin Brâncuşi”, Muzeul de Istorie din Târgu-Jiu,Complexulv Cultural “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, au fost vizitate şi cercetate cu mare entuziasm de elevii cei mai dornici de a promova imaginea marelui artist la STRASBURG. Gratie directorului Muzeului de istorie din Targu-Jiu, prof. dr. Dumitru Hortopan, aceştia au avut acces la documente, informatii şi manifestări culturale deosebite.
Vernisajul expoziţiei „Murmurul Tradiţiei” desfăşurat în Târgu-Jiu în perioada 8-10 octombrie i-a reunit într-un dialog intercultural cu Paul Gherasim , japoneza Akiko Kimura şi mulţi alti iubitori ai artelor din localitate, din ţară şi de peste hotare.
Cu o mapa bine documentată în care au adunat multe imagini, fotografii, schiţe făcute de mână după operele marelui artist, informaţii culese de la „oamenii locului”, inimoşii elevi ai C.N.”George Coşbuc” din Motru împreună cu coordonatoarea acestui proiect, profesoara de filosofie Constantina Negrea, se vor prezenta la Biroul de informare din Bucureşti pentru competiţie şi pentru că în municipiul Târgu-Jiu exista şi un leagăn spiritual de proporţii care dă valoare Complexului Cultural construit de Brâncuşi, elevii mai doresc un interviu cu rectorul Adrian Gorun, cel care a avut iniţiativa înfiinţării Universităţii care poartă numele patronului spiritual al Gorjului, Constantin Brâncuşi.Speram să vă putem oferi acest interviu şi totodată ca motrenii să se numere printre echipajele care vor promova imaginea Gorjului, României şi a lui Brâncuşi la Strasburg.
Si pentru că, Charles Drouhet spunea: „Dacă există o ţară în care călătorul francez nu se simte dezrădăcinat , aceasta este România” ,şi Constantin Brâncuşi ne-a demonstrat acelaşi lucru despre Franţa care l-a primit, l-a valorizat şi-l cinsteşte şi azi.