Legea antreprenoriatului social, retrasă

Coaliția Economiei Sociale, creată la inițiativa  Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a contribuit la decizia politicienilor de a retrage de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a Legii antreprenoriatului social. Aceasta va fi trimisă înapoi la comisii, pentru completări și, speră ONG-iștii, chiar modificări.

Deputatul Iulian Iancu a cerut retragerea Legii antreprenoriatului social și trimiterea sa înapoi la comisii
Deputatul Iulian Iancu a cerut retragerea Legii antreprenoriatului social și trimiterea sa înapoi la comisii

Coaliția Economiei Sociale dezaprobă Proiectul “Legii antreprenorului social”, inițiat de deputatul PSD Iulian Iancu. Încă din luna iunie a acestui an, organizațiile neguvernamentale s-au opus acestei legi. Cele 140 de organizații membre ale coaliției au solicitat, printr-o scrisoare deschisă adresată deputaților,  respingerea proiectului legislativ supus spre aprobare în plenul  Camerei Deputaților, marți, 15 noiembrie 2011.
Reprezentanții  ONG –urilor au făcut lobi, au discutat cu deputații, au încercat să-i convingă că legea, așa cum a fost propusă, este o lege eronată, pentru că aceasta contravine teoriei și practicii europene și internaționale în materie și pleacă de la falsa premisă că actorii economiei sociale nu există în România și că este nevoie de înființarea lor. Faptul că  sunt ignorate peste 26.000 de organizații existente ale economiei sociale, generatoare a  165.000 de locuri de muncă, 4,3% din locurile de muncă din sectorul privat din România. Societatea civilă dezaprobă o  lege absurdă prin care statul și corporațiile sunt declarați antreprenori sociali, iar actorii economiei sociale (asociații, fundații, cooperative, etc.) pot fi doar parteneri ai acestora. De asemenea, reprezentanții ONG-urilor din Coaliție au arătat că într-o țară membră UE nu poate exista o lege care confundă responsabilitatea socială a companiilor cu antreprenoriatul social. Că o lege care  propune creșterea de 33 de ori a sumelor deductibile de la calculul impozitului pe profit pentru „investiții sociale” este de fapt o legitimare a evaziunii fiscale.
Toate aceste argumente ale ONG-iștilor i-au pus pe gânduri pe deputați, indiferent că sunt ai puterii sau ai opoziției. Mai mult, Victor Ponta, președintele PSD, i-a invitat pe reprezentanții ong-urilor la Grupul Parlamentar PSD pentru ca aceștia să-și poată susține punctul de vedere cu argumente, fapt care, cu siguranță, a contribuit la decizia luată de PSD-iști, aceea ca Iulian Iancu, inițiatorul legii, să o retragă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și să ceară trimiterea sa înapoi la comisii. Riscul era cu atât mai mare, dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, cu cât  legea trecuse, deja, de Senat, cu toate că a primit, în total, cinci avize negative la comisii și ajunsese la  Camera Deputaților, care era camera decizională. ONG-iștii speră ca politicienii să aplece, de această dată, urechea și la ei, înainte ca legea să fie reformulată și retrimisă la vot, pentru ca aceasta să producă efecte benefice pentru beneficiarii ei, în speță membrii grupurilor vulnerabile.

One Comment on “Legea antreprenoriatului social, retrasă”

Comments are closed.