Lafarge trece la reducerea amprentei de CO2 a cimentului

Angajaţii LAFARGE colaborează cu UE pentru reducerea poluării
Angajaţii LAFARGE colaborează cu UE pentru reducerea poluării

Lafarge îşi accelerează strategia inovatoare Aether, un proiect prin care se doreşte reducerea amprentei de co2 a cimentului. Proiectul va fi sprijinit financiar de către uniunea europeană.
Aether, un proiect inovator dezvoltat de Lafarge pentru reducerea amprentei de CO2 a cimentului, va primi sprijin din partea Uniunii Europene. Acest sprijin este acordat în cadrul programului european „LIFE+”, un instrument de finanţare prin care sunt sprijinite proiectele de mediu. Aether a fost dezvoltat în colaborare cu Institutul de Materiale de Construcţii din Polonia (MBM) şi British Building Research Establishment (BRE). Va contribui la reducerea în continuare a emisiilor de CO2 ale Grupului.

AETHER, O NOUĂ FORMULĂ DE CLINCHER PENTRU REDUCEREA CO2
Acest produs nou este un clincher, componenta principală a cimentului. A fost testat în laborator, precum şi într-un cuptor industrial şi şi-a demonstrat potenţialul maxim. Rezultatele arată că Aether poate fi o alternativă la tradiţionalul ciment Portland oferind proprietăţi tehnice comparabile, putând fi fabricat într-un cuptor de ciment tradiţional după doar câteva modificări şi având o amprentă totală de mediu mai mică.
Aether este o nouă formulă de clincher ce îi va permite companiei Lafarge să avanseze pe două fronturi:
Reducând nivelul de calcar şi, astfel, crescând partea de gips, argilă şi bauxită, asigurând o reducere de 25% a emisiilor de CO2
Reducând temperatura de încălzire necesară pentru ca reacţia chimică să aibă loc (≈ 1300°C), asigurând o reducere de 15% în consumul de energie.
De peste 20 de ani, Lafarge depune eforturi în vederea reducerii emisiilor sale de CO2 prin:
Utilizarea adaosurilor în ciment, cum ar fi calcarul măcinat, cenuşa zburătoare şi zgura, pentru a reduce cantitatea de calcar ars;
Utilizarea combustibililor alternativi şi îmbunătăţirea eficienţei energetice (prin optimizarea procesului şi modernizarea uzinelor), pentru a reduce proporţia de combustibili fosili utilizaţi în uzine.

INOVAŢIA, O PRIORITATE STRATEGICĂ A GRUPULUI
Pentru Lafarge, inovaţia este una dintre cele două priorităţi strategice ale sale pentru a le oferi clienţilor materiale care să corespundă cu nevoile acestora, precum şi soluţii inovatoare care vor aborda provocările zilei de mâine. Lafarge doreşte să acţioneze în fiecare etapă pe durata vieţii unei clădiri; de aceea oferă atât materiale inovatoare cu o amprentă redusă de mediu, cât şi soluţii de construcţii prin care se reduce energia totală consumată de o clădire.
Echipele R&D ale Lafarge, reprezentând 500 de persoane, dintre care 250 de cercetători, celebrează cea de-a douăzecea aniversare a Centrului Tehnologic de lângă Lyon. De mai bine de 120 de ani, aceştia au depus eforturi să dezvolte cunoştinţe în domeniul materialelor şi să depăşească limitele tehnice şi estetice ale acestora. Lafarge R&D are în prezent un buget anual de Lafarge plasează inovaţia în centrul priorităţilor sale, într-un demers de a asigura construcţii durabile şi creativitate arhitecturală.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm vizitaţi www.lafarge.com
150 m euro, dedicat proiectelor inovatoare prin care se doreşte construcţia unei lumi mai durabile.

Prezentare
Lafarge este lider mondial în industria materialelor de construcţii, deţinând poziţii de vârf cu toate diviziile sale: Ciment, Agregate & Betoane şi Gips. Având peste 78.000 de angajaţi în 78 de ţări, Lafarge a înregistrat vânzări de 15,9 miliarde de euro în 2009.
În 2010 şi pentru al şaselea an consecutiv, Lafarge a fost clasificată printre „cele mai durabile 100 de corporaţii din lume”. Prin intermediul celui mai important centru de cercetare în domeniul materialelor de construcţii din lume.