Există o inițiativă legislativă potrivit căreia copiii nevaccinați n-ar mai fi primiți în școli și grădinițe, iar doctorii care pledează contra imunizării ar putea fi sancționați. Cel puțin deocamdată subiectul este foarte controversat ca urmare a problemelor legate de sistemul sanitar și ineficiența acestuia.
Țara noastră trebuie să ia măsuri urgente, având în vedere faptul că a scăzut îngrijorător acoperirea vaccinală necesară asigurării securității sănătății publice, mult sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – care e 95%. Alexandru Rafila, consilierul actualului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că: „La nivel naţional cifrele sunt undeva în jur de 88%, mă refer la acoperirea vaccinală pentru principalele vaccinuri incluse în programul naţional de imunizări. În unele județe și municipiul București valorile sunt îngrijorătoare – undeva la 70%”.
Alexandru Rafila a precizat că s-a ajuns într-un stadiu avansat cu proiectul de lege a vaccinării ce va fi supus dezbaterii publice, cel mai probabil, în luna iulie. Medicul Alexandru Rafila a recunoscut faptul că în prezent se discută posibilitatea sancționării părinților care refuză imunizarea copiilor lor, dar că nu este încă sigur dacă sancțiunile vor fi directe. „Cu siguranță ținem cont de faptul că cei care sunt în colectivități trebuie să fie protejați”, a arătat consilierul ministrului, neexcluzând astfel posibilitatea excluderii copiilor nevaccinați din aceste colectivități. El a precizat, însă, că trebuie găsită „formula” pentru a nu încălca dreptul copiilor la educație.
Părinţii care nu vor accepta vaccinarea copiilor ar trebui să plătească tratamentul acestora în cazul în care se îmbolnăvesc, au susținut, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului, medici de la Institutul Matei Balș și de la Spitalul Cantacuzino.
Medicii care pledează împotriva imunizării ar trebui sancționați de către Colegiul Medicilor, a mai spus Alexandru Rafila.