Inginerul Gheorghe Cuțuliga-Pridică, o viață de om așa cum a fost (I)

Loading

A văzut de curând lumina tiparului lucrarea ”Fiu al Novaciului, Ing. Gheorghe Cuțuliga-Pridică”, semnată de Adelin și Manuela Ungureanu. Vorbim de o carte eveniment apărută la Editura PIM din Iași în condiții grafice foarte bune. Prezentăm în cele ce urmează fragmente din Prefața care am avut onoarea să o semnez în deschiderea volumului amintit.

Autorii și eroul cărții într-o fotografie rămasă amintire peste timp
Autorii și eroul cărții într-o fotografie rămasă amintire peste timp

Încep aceste rânduri de deschidere a unei cărți deosebite cu o convingere sinceră în justețea demersului colegilor de breaslă, Adelin și Manuela Ungureanu, de a ne lăsa ceva durabil în memoria celui care a fost inginerul Gheorghe Cuțuliga, ”un secol din istoria trăită a Novaciului” cum aș fi numit prezenta lucrare. Nu știu câți mai cred în ”durabilitatea” cărții în aceste vremuri, eroul acestor rânduri avea un adevărat cult pentru cuvântul scris iar în felul său săritor și dezinteresat ”a scris” multe cărți pentru alți autori cu tezaurul documentar pus la dispoziție și strâns cu multă trudă într-o viață de om.

Cred că Gheorghe Cuțuliga, așa cum l-am cunoscut personal în ultimii ani ai vieții, s-ar fi bucurat să citească cartea profesorilor Adelin și Manuela Ungureanu, o încercare reușită în a prezenta viața unui om excepțional trăitor în niște timpuri deosebite. De la copilul rupt din mediul familial la doar 12 ani la liceeanul pasionat de avioane care dă piept cu războiul, de la tânărul inginer care a început ca profesor și până la omul care a adus curentul în casele atâtor gorjeni, trăim în această carte destinul unui erou, un personaj de poveste, dar o narațiune a vremurilor trăite la excepțional. Este o carte care te captivează de la primele rânduri și nu o vei lăsa din mână până la ultima pagină, iată amintit aici destinul unei misiuni pe care cei doi autori și-au asumat-o conștient și într-un mod reușit.
Cartea despre Gheorghe Cuțuliga nu este o operă istoriografică în adevăratul sens al cuvântului, deși avem un aparat critic bine pus la punct(trimiteri bibliografice, documente inedite ș.a.), este un roman al vieții și reușitei omului simplu, ”o viață de om așa cum a fost” cum spunea nemuritorul Nicolae Iorga.
Povestea lui Gheorghe Cuțuliga începe ”undeva într-o culă oltenească care păstrează între bârnele ei amintirea unui trecut de peste un secol”. În acel loc, de la marginea Novaciului, Gheorghe Cuțuliga a trăit multe decenii în casa lăsată de alte generații pe care o să le aflați în paginile cărții.
Aşa cum îi plăcea să spună lui Gheorghe Cuţuliga, ”casa aceasta se află într-o vale frumoasă, străbătută de o apă cristalină, satul se află la poalele majestosului Parâng, râul se cheamă Gilort, iar localitatea poartă denumirea Novaci. Un nume predestinat să reamintească faptul că în istorie a fost cu patru secole în urmă un căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, decapitat de unguri în Cluj, în vremea când viteazul voievod a înfăptuit  pentru o clipă unirea celor trei provincii româneşti”.
La vremea când l-am cunoscut pe Gheorghe Cuțuliga și am realizat împreună două emisiuni de televiziune dedicate pasiunilor și colecțiilor sale, aveam senzația că am întâlnit un personaj coborât direct din cartea de istorie.A trecut o întreagă după-amiază până am reușit doar să parcurgem interesantele colecții pe care le deținea, un veritabil muzeu, și apoi alte ore pentru un interviu în care nu știa ce să spună mai întâi sau cu ce să ne surprindă iar și iar. Pentru că într-o viață de om strânsese atâtea lucruri interesante și valoroase și fiecare dintre acestea avea povestea lui, era greu dar absolut fascinant să porți un asemenea dialog televizat. Fie doar și pentru aceste momente de rememorare și tot am pentru ce să le mulțumesc profesorilor Adrian Popica și Adelin Ungureanu, dar experiența de atunci a fost una care te marchează întreaga viață. L-am mai întâlnit de atunci pe domnul inginer Cuțuliga de mai multe ori, nu am reușit însă să ne mai întoarcem cu aparatul de filmat în cula lui cea atât de dragă.
Desigur, toată lumea din Novaci și împrejurimi dar și mulți alți conjudețeni, chiar pe plan național și poate și în afara granițelor, au auzit măcar de Gheorghe Cuțuliga. Toţi cei care au fost preocupaţi de un istoric al zonei de nord a judeţului au călcat pragul casei sale şi au folosit informaţii şi documente din impresionanta sa colecţie. Să spunem că e vorba de un gorjean contemporan cu tot ce s-a întâmplat important în ultimul veac pentru români. Pentru gorjeni este şi omul care a făcut, în 40 de ani de activitate la Uzina Electrică Novaci, electrificarea de la Horezu la Jiu.(Va urma)