Incertitudinile anului 2022

Loading

După o întrerupere de multe luni, reiau tradiția întâlnirii cu cititorii prin intermediul editorialului săptămânal în ”Vertical”. Fără falsă modestie, multe dintre predicțiile mele  au fost corecte deși, de cele mai multe ori, doream să mă înșel. Din păcate, România ultimului an a fost cronica unui eșec anunțat, politicienii noștri, arbitrar grupați în Stânga și Dreapta, nu își asumă nimic și duc țara de o manieră implacabilă spre eșecul general. Rămâne cum am mai spus, scapă cine poate și, se pare, că milioane de români sunt mai feriți, de vreme ce au luat calea străinătății.

Ce va fi în 2022? Grea întrebare! Sau poate prea ușoară din moment  ce știm deja că aceste coaliții politice nu țin la noi și că mai devreme sau mai târziu toți se ceartă. Anticipam problema USR în 2021, partidul creat artificial pe o luptă anticorupție abandonată chiar de liderii lui, și mă hazardez să lansez ideea  că asemenea probleme vom avea în continuare. PNL-ul este la un pas de dezintegrare și doar sprijinul prezidențial îl mai poate salva, rămâne lipsa de popularitate în perspectiva alegerilor anticipate care vor urma și care s-ar putea să îl ducă la procente nesemnificative. Noul partid al lui Orban poate fi salvarea Dreptei dacă nu apare o nouă formațiune ”din spuma mării” și cu un … militar la conducere.

Poate marea necunoscută a anului 2022 este PSD, partidul care aparent  a înregistrat un eșec prin acceparea intrării la guvernare. Invitația prezidențială, după ani de atacuri neconstituționale, poate fi un măr otrăvit în ideea de a coborî acest partid în sondaje. Revendicările sociale din aceste zile ne arată că această coborâre se poate face  rapid deși e greu de crezut că PSD-ul ar putea ajunge în spatele partidului lui Cîțu, cu ambele partide la guvernare. Anul 2022 ne va arăta dacă liderii PSD au și altceva în cap  decât obținerea unor funcții pentru oamenii partidului. Nu excludem însă nici faptul să asistăm la o piesă de teatru în care liderii Opoziției de până mai ieri să fie siliți  într-un fel sau altul să joace cum le cântă Cotroceniul.

Nu am vorbit până acum de pandemie și de socotelile ei cum n-am făcut-o nici despre criza economică de care vorbește toată lumea. Remarcăm însă niște semnale extrem de îngrijorătoare, Coaliția majoritară nu își asumă ”certificatul verde”, fapt ce ne arată că sprijinul popular este la cote de avarie , și, în același timp, asistăm la disoluția statului prin faptul că Poliția și Jandarmeria, e drept că pe fondul unor nemulțumiri salariale, nu își mai fac treaba, a se vedea scandalurile de la Parlament. Cum se spune, nu aduce anul ce aduce ceasul, dar cu România în stradă va fi greu să facem un pas în față!