Ilie Petrescu n-a făcut nimic pentru mineri

Loading

Fostul senator de Gorj Ilie Petrescu, cel care a plecat din rândul minerilor, contează, în continuare, pe sprijinul acestora, pentru a ajunge din nou în parlament. Acesta a ieșit la rampă, pe presă, pentru câștigarea de capital electoral și se folosește de numele liderului minerilor, Marin Condescu, deși nu a făcut nimic pentru ortaci, timp de 8 ani cât a stat în legislativ.

Candidatul Ilie Petrescu, hotărât să alerge după voturi prin Gorj
Candidatul Ilie Petrescu, hotărât să alerge după voturi prin Gorj

Ilie Petrescu a fost senator PRM în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008, în ultimul an trecând la conservatori, după care n-a mai câștigat un loc în parlament. Acum, el vine din nou în fața electoratului, de această dată din partea PP-DD, dar tot pe sprijinul minerilor contează, declarând deschis că Marin Condescu i-a promis asta. Ce nu știu, însă, minerii care l-au făcut senator pe Petrescu, e faptul că acesta nu a făcut nimic în parlament pentru ei. Asta pentru că, în decurs de opt ani cât a mâncat banii statului pe băncile legislativului a avut o singură inițiativă legislativă, în 2007, care îi privea pe colegii săi din bazinul carbonifer al Olteniei, dar și aceea a fost respinsă definitiv. În rest, nici 3% dintre inițiativele senatorului nu au fost concretizate în legi, din cele 177 câte au fost de-a lungul celor opt ani, unele dintre ele de-a dreptul năstrușnice. Iar datele sunt cât se poate de veridice și de oficiale, fiind extrase din sinteza activității senatorului aflată pe site-ul oficial al Camerei Deputaților (www.cdep.ro). E drept că, fiind senator, e ciudat faptul că e monitorizat pe site-ul care-i privește pe deputați, dar asta contează mai puțin.
Legislatura 2004-2008

În perioada 2004-2008, Ilie Petrescu a avut 175 de inițiative legislative, dintre care doar 4 s-au concretizat în legi,  restul fiind majoritatea respinse definitiv, iar în câteva cazuri retrase de Senat sau chiar de inițiator. Inițiativele care au avut success au fost următoarele: Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr. 84/1995; Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi; Proiect de Lege privind instituirea Zilei Şcolii; Proiect de Lege pentru completarea art.9 din Legea nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată.
La capitolul inițiative respinse definitiv, propunerile lui Petrescu au fost variate, dintre care spicuim: Propunere legislativă privind plantarea de pomi fructiferi pe marginea drumurilor naţionale, judeţene şi comunale; Propunere legislativă privind acordarea unor fonduri pentru înălţarea de biserici; Propunere legislativă privind sprijinul financiar pentru mânăstiri; Propunere legislativă privind introducerea şahului în şcoli; Propunere legislativă pentru modificarea O.G.nr.15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România ; Propunere legislativă privind depunerea de coroane de flori şi jerbe cu panglică Tricoloră la monumentele istorice; Propunere legislativă privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale lucrătorilor din industria minieră. Deci, această ultimă propunere, respinsă, de altfel, a fost singura legată de minerit, Petrescu dovedindu-se mult mai interesat de finanțarea bisericilor și de problemele din învățământ, deși e miner de formație.

Legislatura 2000-2004
Oricum, dacă n-a făcut nimic pentru ortaci, putem spune că senatorul Ilie Petrescu a fost mult mai antrenat la capitolul inițiative legislative în a doua legislatură, decât în prima. Dacă în a doua a avut 175 de inițiative, în prima a avut decât două, una respinsă și cealaltă admisă. Propunerea legislativă privind protecţia informaţiilor clasificate a fost  concretizată în lege, iar propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale a fost respinsă definitiv. Deci, din nou, nimic pentru mineri.
Acum Petrescu spune că vrea să ia în calcul toți alegătorii, că va muncii mult, în sensul că va merge din casă în casă, pentru a-și face programul electoral. Se mai laudă, de asemenea, cu afișele și pliantele. Rămâne de văzut, însă, dacă nu cumva gorjenii, în general și minerii în special, nu s-au săturat de politicienii care-i vizitează doar ca să le cerșească votul. Iar asta e o problem care-i privește pe toți candidații.