Grevă generală în minerit şi energie

Loading

Dacă 2010 a fost marcat  doar de mişcările de stradă ale altor categorii de salariaţi, acum e rândul minerilor şi energeticienilor să se revolte că nu le sunt respectate drepturile. Marin Condescu, preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, ameninţă cu greva generală a 30.000 de mineri şi energeticieni, începând cu data de 10 ianuarie 2011, pentru că nu a fost respectat protocolul din aprilie, care prevedea înfiinţarea ELECTRA şi negocierea Contractului Colectiv de Muncă până la finele lui 2010. Iar cel mai nevralgic motiv e acela că s-ar anunţa disponibilizări masive în minerit şi energie pentru anii următori.

Minerii au protestat de mai multe ori şi de fiecare dată au apărut schimbări
Minerii au protestat de mai multe ori şi de fiecare dată au apărut schimbări

Marin Condescu face acuzaţii foarte grave, într-un comunicat dat publicităţii zilele trecute, anunţând că au loc acţiuni de sabotare a sistemului energetic naţional,  care vor duce la zeci de mii de disponibilizări. Astfel, se spune în comunicat că au loc: „Acţiunile de sabotare a sistemului energetic naţional, încălcând hotărârile CSAT şi punerea în pericol a siguranţei energetice naţionale prin aplicarea unor strategii clientelare şi de grup, având ca efect : pierderea a 40.000 de locuri de muncă în sectorul minier şi energetic începând cu anul 2013; disponibilizarea a peste 6.000 de salariaţi începând cu 2011; falimentarea producţiei de energie electrică pe cărbune; pierderea independenţei energetice a României; aplicarea unor politici energetice care vor duce la scumpirea energiei electrice până în anul 2015 cu 30%.” Aceste acuzaţii, coroborate cu faptul că nu s-a întocmit strategia energetică pe 2010-2025, nu s-a negociat Contractul Colectiv de Muncă pe 2011 şi nici nu a fost înfiinţată ELECTRA, îl determină pe Condescu să scoată oamenii în stradă. Potrivit comuncatului semnat de el, decizia aparţine Consiliului de Coordonare a Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Părerile sunt împărţite
Contrar celor susţinute de Condescu în comunicat, liderul de la Cariera Lupoaia, Constantin Ureche, a declarat presei că el nu ştie nimic şi că, până nu se discută în Consiliul de Coordonare, nimeni nu are voie să ia decizii. Deci, potrivit acestuia, decizia anunţată de Marin Condescu nu aparţine forului conducător invocat de el. La rândul său, Ionel Manţog, director economic la Complexul Energetic Turceni, spune că disponibilizări trebuie făcute, dar că nu sunt stabilite cifre exacte, arătând, astfel, că cifrele avansate de Marin Condescu nu sunt oficiale. Alţi lideri de sindicat sunt reţinuţi. Unii spun că vor ieşi în stradă dacă e cazul, alţii că vor face ce trebuie, pentru binele salariaţilor. Oricm, la finalul comuncatului, Marin Condescu spune că e deschis la negocieri.

One Comment on “Grevă generală în minerit şi energie”

  1. Grevele deja nu mai sunt o solutie. Se pierd zile de munca si cel mai important: moralitatea. Cred ca ar trebui gasite alte solutii. Eu unul daca ar fi sa fac greva m-as gandi in primul rand ca dand ochii cu seful meu m-as inmuia de rusine.

Comments are closed.