Titu Rădoi, la 10 ani de la trecerea în nefiinţă

Loading

În ultima zi a lui 2010 se împlinesc 10 ani de când Titu Rădoi, unul dintre marii oameni de cultură ai judeţului, a plecat dintre noi. Şi, totuşi, Gorjul nu l-a uitat. În aceste zile, Memorialul Titu Rădoi a atins cea mai înaltă cotă, adunând laolaltă oameni care l-au cunoscut, oameni de artă şi cultură, autorităţi şi oameni de rând, pentru a-i aduce un omagiu, pentru viaţa pe care a închinat-o culturii şi, mai ales, tinerelor talente, pe care le-a încurajat şi le-a îndrumat în viaţă.

“De-abia acum, la 10 ani de la despărţirea de Magistrul Titu Rădoi, proiectul cultural in memoriam s-a ridicat la nivelul valoric pe care îl presupune o asemenea personalitate, deopotrivă unul dintre cei mai mari dascăli şi animatori culturali ai ultimilor 50 de ani”. Aceasta e aprecierea unuia dintre organizatorii manifestării, Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Şi, într-adevăr, a fost o manifestare culturală de o grandoare cum rar întâlneşti. Iar un merit deosebit l-a avut viceprimarul comunei Arcani, Dan Pupăză, dascăl şi el la origine, care a reuşit să aducă în acelaşi loc un număr impresionant de oameni din Câmpofeni, care, alături de oamenii de cultură veniţi de la Târgu Jiu, au participat atât la pelerinajul făcut la mormântul lui Titu Rădoi, cât şi la  programul desfăşurat în căminul cultural din sat. Copiii din Câmpofeni au cântat colinde, virtuozi ai Şcolii Populare de Artă au cântat muzică tradiţională gorjenească, iar scriitori ai Gorjului au prezentat momente înălţătoare. Au fost prezenţi: Spiridon Popescu, Florian Saioc, Dumitru Dănău, Adrian Frăţilă, Ion Mocioi, Vasile Ponea, Dumitru Dănău, Ştefan Popescu, Viorel Gârbaciu, Ion Drăgan, Victor Tiţa şi alte nume ale artei şi culturii Gorjului, care au venit să-i aducă un omagiu profesorului Titu Rădoi.
Manifestările în memoriam Titu Rădoi au fost organizate de Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, în colaborare cu Şcoala Popular de Artă Târgu Jiu, Consiliul LocaL Arcani, Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru”, Fundaţia “Gheorghe Magheru”, Fundaţia “Columna” şi Asociaţia “Jaleşul de Sus”.
Elevii de azi ai şcolii din Câmpofeni au cântat colinde în memoria fostului elev, Titu Rădoi
Elevii de azi ai şcolii din Câmpofeni au cântat colinde în memoria fostului elev, Titu Rădoi

Cine a fost Titu Rădoi?

Titu Rădoi s-a născut la 29 iunie 1932, în comuna Vad din judeţul Cluj, unde părinţii săi erau cadre didactice. A urmat şcoala primară şi o parte din cea general+ în satul natal, apoi s-a mutat cu părinţii în Câmpofenii Gorjului, de unde era tatăl său. A continuat acolo generala, a făcut liceul la “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi “Andrei Mureşan” din Dej. În anul 1954 a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj, unde şi-a început şi activitatea literară ( în timpul facultăţii), activând în cadrul cenaclului literar al revistei clujene “Almanahul literar”. Pasionat de teatru, a jucat primele roluri în timp ce era elev la Câmpofeni, iar peste ani a fost membru al trupei de artişti amatori de la Universitatea din Cluj. A fost profesor mai întâi la Stăneşti, apoi la Arcani. În comuna natală a tatălui său s-a implicat în viaţa culturală şi socială, înfiinţând formaţii artistice de teatru, dansuri, brigadă artistică şi cor, dar s-a aflat şi printre iniţiatorii Cooperativei de Credit “Jaleşul”, fiind primul “achitant” al capitalului social. Timp de aproape 20 de ani, Titu Rădoi a predat limba şi literatura română la “Tudor Vladimirescu” (în perioada 1956-1973), după care a continuat, până la pensionare, la Liceul de Chimie Industrială Târgu Jiu, actualul Colegiu “General Gheorghe Magheru”, unde a îndeplinit, un timp şi funcţia de director. A fost preşedintele Societăţii culturale “Lumina Cetanului”, preşedintele Cenaclului litarar “Columna”,  rector al Universităţii cultural‑ştiinţifice a municipiului Târgu‑Jiu şi primul regizor la Teatrului Popular din Târgu Jiu. A activat şi în viaţa publicistică, scriind articole pentru: „Făclia“,  „Steagul nostru“, „Gazeta Gorjului“, „Scânteia“, „Scânteia tineretului“, „Ramuri“, „Flacăra“, „Tribuna“, „Steaua“, „Gorjeanul“, „Brâncuşi“ ş.a. A fost preşedintele Fundaţiei “Constantin Brâncuşi”, care a înfiinţat revista “Columna”. A scris cărţi de reportaj, documentar şi beletristică. Titu Rădoi s-a stins din viaţă la 31 decembrie 2000.