Garanţia, o metodă de câştigat licitaţii

Loading

Garanţia lucrărilor este ultima găselniţă pentru contractanţii de lucrări din bani publici, pentru ca licitaţiile să fie câştigate de „cine trebuie”. Întrucât caietele de sarcini sunt „dumnezeii” prestatorilor, deşi sunt făcute de nişte oameni, mai nou, apare uneori, la criteriile de atribuire garanţia lucrării, care primeşte punctaj cu atât mai mare, cu cât e mai lungă, aşa că au început să se câştige lucrări de către prestatori care oferă garanţii  de peste 25 de ani.

Reţele de apă, garantate 25 de ani

Cel mai concludent caz l-am întâlnit la o licitaţie pentru execuţie reţea alimentare cu apă, la care criteriile de departajare erau: termenul de execuţie cât mai mic, termenul de garanţie  cel mai mare şi preţul cel mai mic. Cum preţul cel mai mic nu-l avantajează pe prestator şi nici pe cel care organiza şi urma să-şi ia şpaga, celelalte două criterii puteau fi umflate oricât, cu acordul cui trebuie. Aşa se face că, cei care au câştigat licitaţia au pus ca termen de garanţie 25 de ani, un termen imposibil, pur şi simplu, dacă luîm în calcul că nimeni nu s-ar apuca să munceasc ă atâţia ani gratuit, indiferent câţi bani ar primi pe lucrare, pentru că, garantat ar ieşi în pierdere. E clar că e o şmecherie care nu angajează cu nimic, din punct de vedere material, prestatorul, care poate falimenta firma a doua zi după ce încasează toate sumele de bani aferente respectivului contract. Astfel, autoritatea contractantă nu va mai avea cu cine să se judece, dacă prestatorul nu asigură garanţia pe cei 25 de ani.

Adaptare
Această nouă găselniţă a apărut în mintea „băieţilor deştepţi”, după ce criteriile „preţul cel mai mic” şi „cel mai scurt termen de execuţie” au început să scârţâie. Asta pentru că, în anii trecuţi, se câştigau licitaţii de firme care dădeau nişte parametrii imposibil de atins, după care aranjeau cu autorităţil contractante să facă acte adiţionale la contracte, prin diferite subterfugii, crescând atât preţul cât şi termenul, ieşind, astfel, exact din criteriile pe baza cărora câştigaseră licitaţiile. După ce respectivele ilegalităţi au ieşit în presă, s+au înnăsprit condiţiile de întocmire a caietelor de sarcini, pentru ca preţurile şi termenele să nu mai poată fi mărite, aşa că s-a găsit, acum, această nouă şmecherie, a termenului de garanţie.