În perioada 5-6 Martie au avut loc două congrese ale Partidului Naţional Liberal: unul extraordinar, pentru adoptarea noului statut PNL propus de preşedintele partidului şi unul ordinar, pentru alegerea preşedintelui partidului. Pentru funcţia de preşedinte al PNL s-au înscris trei candidaţi: preşedintele în funcţie Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban şi fostul lider liberal din anii 90, controversatul Viorel Cataramă. Dacă primii doi vroiau să vină cu soluţii proprii pentru creşterea partidului la 30%, pentru a deveni principalul partid de dreapta din România şi principalul partid de opoziţie, Viorel Cataramă promitea sec aducerea PNL la guvernare, alături de PD-L.
În virtutea sprijinului primit la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu şi-a depus mandatul, cerând un nou vot de încredere pentru proiectul său. De altfel, aşa şi promisese acum un an, când preluase partidul. Principala modificare adusă statutului a fost alegerea preşedintelui partidului împreună cu un Birou Politic de conducere propus de acesta, cu o listă de 32 de persoane propuse de preşedinte. Celelalte modificări vizează o conducere mai fermă, pentru întărirea tuturor organizaţiilor partidului.
Astfel, Crin Antonescu a luat o opţiune clară pentru a lupta de la egal la egal cu PD-L, din opoziţie, pentru a deveni principalul partid de dreapta din România şi pentru a oferi o alternativă proiectului Băsescu-PD-L. În interiorul opoziţiei, noul statut promovează deschiderea partidului către alte curente de care liberalismul este legat, precum creştin-democraţia şi conservatorismul, cu scopul de a reprezenta cât mai multe zone electorale. Cu PSD se anunţă o luptă firească pentru supremaţia în opoziţie şi o colaborare aproape certă în privinţa proiectelor de rezistenţă parlamentară faţă de PD-L şi noua majoritate conturată în jurul democrat-liberalilor.
Un Crin cu mână de fier
Crin Antonescu şi-a impus atât noul statut cât şi reconfirmarea funcţiei sale în faţa lui Ludovic Orban, a cărui decizie de a candida a dat greutate luptei interne şi importanţă congresului, dar care nu putea câştiga, în acest moment, funcţia primă în partid. De altfel, discursul său a fost mai degrabă un apel ca toţi prietenii săi din toate filialele să nu îl abandoneze şi să fie lângă el, cu tente dramatice şi fără să inspire ceea ce Ludovic este de fapt, un om puternic. Nu a inspirat asta, ci doar apel de solidaritate.
Crin Antonescu s-a impus clar, arătând legiunilor de aleşi locali, din care unii încă îl mai pomeneau pe Tăriceanu şi vremurile când primeau binefacerea guvernării, că este mai mutl decât un intelectual discursiv, cu profil de profesor de liceu. A arătat că este un lider politic veritabil şi puternic, cu ţeluri mari şi cu o capacitate de a aduna energiile necesare pentru luptele din 2012 şi 2014.
Ludovic a pierdut frumos
Ludovic Orban a pierdut frumos, în simpatia multora din cei care nu l-au votat. Cel mai probabil, la un moment dat, Ludovic va reveni în prim-planul organizării activităţilor din partid. Acum, însă, a fost nevoie să facă un pas în spate. Călin Popescu-Tăriceanu nu a părut foarte confortabil în peisaj, dar a arătat prin discurs că a devenit în perioada 2005-2008 un om politic de anvergură. Cu toate acestea, ultimii oameni rămaşi din echipa sa au făcut fie pasul decisiv pentru noul lider (Victor Paul Dobre, Marian Petrache, Romeo Stavarache, Marius Nicoară, Mihai Voicu etc.), rămânând în angrenajul de conducere, fie au ieşit definitv de acolo (Teodor Meleşcanu, Adriana Săftoiu, Dan Motreanu sau Renate Weber).
Cataramă, pulverizat de Crin
Personajul Viorel Cataramă a fost pulverizat discursiv de Crin Antonescu şi, deşi a propus un proiect simplu, cel de guvernare comună cu PD-L, nu şi-a făcut nici campanie, nici nu a reuşit să adune lista necesară cu o echipă de 32 de oameni care să-l susţină. Aşa cum spunea frumos cineva, nici măcar 32 de liberali nu s-au găsit, care să dorească refacerea alianţei DA.
A fost Congresul, acum Crin şi PNL au de parcurs lungul drum în deşert. UN DRUM AL DEVENIRII, NU AL REVENIRII!