Sindicaliştii de la Motru, împotriva desfiinţării EMC

Loading

Sindicatele de la Lupoaia şi Roşiuţa nu sunt de acord cu desfiinţarea Exploatării Miniere de Carieră Motru. Liderii acestora spun că nu se vor obţine reduceri de costuri, iar în schimb, Cariera Roşiuţa va fi destabilizată.

Carierele Roşiuţa şi Lupoaia, două surori despărţite

Constantin Ureche, preşedintele Sindicatului Liber Cariera Lupoaia a declarat pentru Vertical că desfiinţarea EMC-ului nu este o soluţie pentru reducerea costurilor, ci dimpotrivă, va destabiliza situaţia, mai ales pentru Cariera Roşiuţa: „Angajaţii de la EMC vor fi împărţiţi în cariere, după câte am înţeles de la administraţie, aşa că nu văd unde e economia la fondul de salarii. În schimb, apare o problemă. Până acum, carierele Lupoaia şi Roşiuţa erau ca două surori. Îşi împrumutau utilaje, spaţii de haldare, iar preţul cărbunelui, în medie, era unul bun. De acum înainte, dacă preţul cărbunelui se va face separat, al nostru va fi foarte bun, în timp ce preţul cărbunelui de la Roşiuţa va creşte. De asemenea, oricare dintre cele două cariere au perioade în care se fac retehnologizări, iar atunci producţia scade, în timp ce costurile pe reparaţii cresc. Deci, automat, creşte preţul cărbunelui.”
Aceeaşi opinie o are şi Nelu Roşca, secretar general al Departamentului Zonal de Cariere Motru: „Sunt total de acord cu liderul de la Lupoaia. Locurile de muncă sunt mult mai sigure la Motru dacă cele două cariere vor fi lăsate să lucreze împreună. La noi, dacă un excavator ajunge la capătul rezervei şi e mai aproape locul unde se poate excava la Lupoaia decât cel în care poate fi mutat la Roşiuţa, atunci îl împrumutăm la Lupoaia. Acelaşi lucru se întâmplă cu excavatoarele lor, iar astfel costurile sunt mult mai mici. De asemenea, acum se poate excava într-o carieră, iar sterilul să fie haldat în cealaltă. Dacă vom fi separaţi, toate costurile tehnologice vor creşte. ”

Calcule
Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, 90% din angajaţii de la EMC Motru vor fi împărţiţi la carierele Roşiuţa şi Lupoaia.  EMC-ul are acum 200 de angajaţi, Cariera Roşiuţa 1200, iar Cariera Lupoaia restul până la 2467. În total, aceştia produceau un cărbune de calitate şi la un preţ competitiv. Dacă soluţia găsită de autorităţi nu e cea bună, iar sindicaliştii au dreptate,atunci, pe lângă angajaţii EMC care trec la Roşiuţa, chiar şi cei 1200 de angajaţi atuali de la Roşiuţa pot avea probleme cu locurile de muncă, aici fiind probleme, în prezent, cu lipsa spaţiilor de haldare. Bineînţeles, asta dacă se va întâmpla, pe viitor, ca preţul cărbunelui să fie luat în considerare pe fiecare carieră în parte, deci şi cheltuielile, cumpărătorii alegând preţul cel mai mic. Dacă, în schimb, preţul va fi stabilit pe total SNLO, atunci situaţia se schimbă. Rămâne să vedem ce le rezervă viitorul minerilor, pentru că, până acum s-a vorbit doar de oameni, nu şi despre cum se va calcula preţul cărbunelui.