Găleşoaia, un sat tradiţional dispărut

Loading

O colaborare deosebită a Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” şi a Complexului Naţional Muzeul ASTRA din Sibiu a prilejuit vernisarea la Tg-Jiu, joi, 10 decembrie, la orele 14, a expoziţiei temporare Găleşoaia – lumea veche vs. lumea nouă.

Datorită colaborării cu Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Judeţean Gorj ne-a reamintit de Găleşoaia
Datorită colaborării cu Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Judeţean Gorj ne-a reamintit de Găleşoaia

Vernisarea expoziţiei la Tg-Jiu
La evenimentul prilejuit de vernisarea expoziţiei, ce va putea fi vizitată în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010 în cadrul secţiei de istorie a Muzeului Judeţean Gorj, au participat: Valer Deleanu – cercetător ştiinţific în cadrul Complexului Muzeal Naţional ASTRA din Sibiu, Mirela Creţu – director de specialitate, Ovidiu Baron – şef departament marketing şi Adrian Scheianu – muzeograf în cadrul aceleiaşi instituţii.
Expoziţia grupează: imagini ale satului Găleşoaia, ale bisericii şi ale unor gospodării din sat ce prezintă o arhitectură reprezentativă pentru zona de nord a Olteniei. Sunt consemnate, de asemenea, impresii ale unor foşti locuitori ai satului din perioada anterioară strămutării acestuia. Realizarea expoziţiei a fost posibilă în urma cercetărilor de teren întreprinse de către specialiştii Muzeului ASTRA. Cei ce au contribuit în mod special la aceasta sunt muzeografii: Olga Popa, Adrian Scheianu şi Ovidiu Baron. O contribuţie aparte au avut şi unii foşti locuitori ai satului Găleşoaia.
La vernisajul expoziţiei au luat parte şi domnii: Pecingină Gheorghe – cel ce a fost preot al satului Găleşoaia, Nebel Ioan şi Rovenţa Gheorghe – originari din satul Găleşoaia şi Mihail Pasere – cel care a publicat în anul 2007 o lucrare intitulată “Zecarul Groazei” şi dedicată şantierelor miniere din Gorj şi consecinţelor nefaste ale acestora asupra satului tradiţional.

Demonstraţie a meşterului olar Ion Rătezeanu
Alături de bunurile culturale aparţinând Muzeului ASTRA din Sibiu, din colecţiile Muzeului Judeţean Gorj au fost expuse: obiecte de port tradiţional gorjenesc precum şi obiecte ceramice realizate în renumitul centru de olărit de la Găleşoaia.
La vernisajul expoziţiei a participat şi meşterul olar Ion Rătezeanu, originar din satul Găleşoaia, strămutat precum majoritatea consătenilor din satul natal ca urmare a exploatării lignitului în zonă. Meşterul a făcut, în prezenţa invitaţilor şi organizatorilor expoziţiei, o demonstraţie de măiestrie în arta prelucrării lutului la roata olarului.
Invitaţii au prezentat succint propriile experienţe legate de satul tradiţional Găleşoaia precum şi de dispariţia treptată a acestuia ca urmare a avansării lucrărilor de exploatare a lignitului după anul 1961, când a fost instiutită interdicţia de a mai fi construite gospodării în vatra satului.
În încheiere, toţi invitaţii originari din satul Găleşoaia au mulţumit reprezentanţilor Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu pentru iniţiativa realizării acestei expoziţii la Tg-Jiu.
Oficiile de gazdă a acestui eveniment cultural au fost făcute de către  Dumitru Hortopan, director al Muzeului Judeţean Gorj.

One Comment on “Găleşoaia, un sat tradiţional dispărut”

  1. PACAT CAT CA SATELE GALESOAIA,STEJEREI,PINOASA,ARDEREA DEFAPT INTREAGA FOSTA COMUNA PINOASA AU FOST RASE DE PE SUPRAFATA PAMANTULUI IAR LOCUITORII ACESTOR SATE AU FOST STRAMUTATI IN ALTE SATE FARA A LISE ASIGURA ACTE DE PROPRIETATE PE TERENURILE CE LE-AU FOST OFEREITE IAR ACUM MAREA MAJORITATE SANT PLIMBATI PRIN INSTANTE DE VECHI PROPRIETARI AI TERENURILOR SI NIMENI NU II AJUTA CHELTUIESC SUME IMENSE DE BANII PRIN INSTANTELE DIN GORJ.ROG AUTORITATILE SA II AJUTE PE ACESTI OAMENI CARORA LE-AU FOST DEMALATE CASELE DE EXPLOATAREA MINERA SI LASATI IN VOIA SOARTEI SI STRAMUTATI LA ZECI DE KM. DE SATELE LOR STRAVECHI.

Comments are closed.