Găleşoaia, un sat tradiţional dispărut

O colaborare deosebită a Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” şi a Complexului Naţional Muzeul ASTRA din Sibiu a prilejuit vernisarea la Tg-Jiu, joi, 10 decembrie, la orele 14, a expoziţiei temporare Găleşoaia – lumea veche vs. lumea nouă.

Datorită colaborării cu Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Judeţean Gorj ne-a reamintit de Găleşoaia
Datorită colaborării cu Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Judeţean Gorj ne-a reamintit de Găleşoaia

Vernisarea expoziţiei la Tg-Jiu
La evenimentul prilejuit de vernisarea expoziţiei, ce va putea fi vizitată în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010 în cadrul secţiei de istorie a Muzeului Judeţean Gorj, au participat: Valer Deleanu – cercetător ştiinţific în cadrul Complexului Muzeal Naţional ASTRA din Sibiu, Mirela Creţu – director de specialitate, Ovidiu Baron – şef departament marketing şi Adrian Scheianu – muzeograf în cadrul aceleiaşi instituţii.
Expoziţia grupează: imagini ale satului Găleşoaia, ale bisericii şi ale unor gospodării din sat ce prezintă o arhitectură reprezentativă pentru zona de nord a Olteniei. Sunt consemnate, de asemenea, impresii ale unor foşti locuitori ai satului din perioada anterioară strămutării acestuia. Realizarea expoziţiei a fost posibilă în urma cercetărilor de teren întreprinse de către specialiştii Muzeului ASTRA. Cei ce au contribuit în mod special la aceasta sunt muzeografii: Olga Popa, Adrian Scheianu şi Ovidiu Baron. O contribuţie aparte au avut şi unii foşti locuitori ai satului Găleşoaia.
La vernisajul expoziţiei au luat parte şi domnii: Pecingină Gheorghe – cel ce a fost preot al satului Găleşoaia, Nebel Ioan şi Rovenţa Gheorghe – originari din satul Găleşoaia şi Mihail Pasere – cel care a publicat în anul 2007 o lucrare intitulată “Zecarul Groazei” şi dedicată şantierelor miniere din Gorj şi consecinţelor nefaste ale acestora asupra satului tradiţional.

Demonstraţie a meşterului olar Ion Rătezeanu
Alături de bunurile culturale aparţinând Muzeului ASTRA din Sibiu, din colecţiile Muzeului Judeţean Gorj au fost expuse: obiecte de port tradiţional gorjenesc precum şi obiecte ceramice realizate în renumitul centru de olărit de la Găleşoaia.
La vernisajul expoziţiei a participat şi meşterul olar Ion Rătezeanu, originar din satul Găleşoaia, strămutat precum majoritatea consătenilor din satul natal ca urmare a exploatării lignitului în zonă. Meşterul a făcut, în prezenţa invitaţilor şi organizatorilor expoziţiei, o demonstraţie de măiestrie în arta prelucrării lutului la roata olarului.
Invitaţii au prezentat succint propriile experienţe legate de satul tradiţional Găleşoaia precum şi de dispariţia treptată a acestuia ca urmare a avansării lucrărilor de exploatare a lignitului după anul 1961, când a fost instiutită interdicţia de a mai fi construite gospodării în vatra satului.
În încheiere, toţi invitaţii originari din satul Găleşoaia au mulţumit reprezentanţilor Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu pentru iniţiativa realizării acestei expoziţii la Tg-Jiu.
Oficiile de gazdă a acestui eveniment cultural au fost făcute de către  Dumitru Hortopan, director al Muzeului Judeţean Gorj.