Mii de oameni au participat, cu ocazia Sânzienelor, pe 24 și 25 iunie 2016, la Festivalul „RomânIA autentică”, ce a s-a desfășurat la Târgu-Jiu și la Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși.
Festivalul „RomânIA autentică” a început la Târgu-Jiu, cu o paradă a iilor. Sute de participanți, îmbrăcați în iie, au participat la o paradă ce a unit cele trei opere ale lui Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. În această ultimă locație, membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” au prezentat obiceiul de Sânziene.
Festivalul a continuat, timp de două zile, la Peștișani, foarte aproape de Casa Muzeu Constantin Brâncuși. Au participat la spectacolele organizate cu această ocazie Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și invitații speciali: Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian, Gheorghe Roșoga, Rodica Mitran, Ion Ghițulescu, Steliana Sima și ansambluri din Serbia, Bulgaria și Ucraina.
Organizatorii festivalului „RomânIA Autentică” au fost Consiliul Județean Gorj, Asociația Națională a Antreprenorilor, Primăria Peștișani, Asociația „Tradiții de pe Valea Bistriței”, Peștișani, Autoritatea Națională de Turism și Primăria Târgu Jiu.
De asemenea, la festival au participat membri ai ansamblurilor folclorice din majoritatea localităților Gorjului.
Obiectivul principal al acestui festival a fost acela de a strânge un număr cât mai mare de fotografii cu persoane îmbrăcate în iie, demers necesar, după cum au declarat organizatorii, ca România să poată trimite la UNESCO dosarul pentru înscrierea iiei românești în patrimoniul mondial.