Constantin Huică, liderul sindicaliștilor din învățământul gorjean

Loading

La sfârșitul săptămânii trecute, Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj și/a ales conducerea pentru următorii cinci ani. Constantin Huică a fost reconfirmat în funcția de președinte cu o echipă tânără și dinamică. Tot acum Vasile Mija, fondatorul acestui sindicat, s-a retras oficial în funcția de președinte de onoare. USLI Gorj este cea mai mare structură sindicală la nivel de învățământ din județul Gorj.

Constantin Huică, hotărât să se bată în continuare pentru drepturile profesorilor
Constantin Huică, hotărât să se bată în continuare pentru drepturile profesorilor, constant

Conferința Județeană a USLI Gorj s-a desfășurat în ziua de 25 iunie 2016 la Târgu-Jiu cu participarea extraordinară a lui Ioan TENT – prim-vicepresedinte FSLI și Constantin RADA, secretar general FSLI. S-au aflat la Târgu-Jiu și alți lideri sindicali județeni cum ar fi cei de la Mehedinți, Bacău ș.a.
În urma alegerilor, structura de conducere USLI este următoarea: PREŞEDINTE-Huică Constantin, profesor la C.N. “Ecaterina Teodoroiu” Tg-Jiu; PRIM-VICEPREŞEDINTE-Istudorescu Elvis Marian, profesor la Şc. Gim. Plopşoru;VICEPREŞEDINŢI:ZONA TG-JIU Neamţu Gheorghe, profesor la C.N. “Ecaterina Teodoroiu” Tg-Jiu; ZONA NOVACI-Popica Adrian Novac, profesor la Liceul Teoretic Novaci; ZONA MOTRU-Băleanu Dorin, profesor la Colegiul Tehnic Motru; ZONA TG-CĂRBUNEŞTI-Godeanu Claudia Diana, profesor învăţământ primar Şc. Gim. Cruşeţ, ZONA TURCENI-Badea Alin Marian, profesor la Şc. Gim. Plopşoru. Președinte de onoare al USLI Gorj a fost ales prof. Vasile Mija, cel care a condus această structură sindicală ca președinte până în anul 2011 iar în ultimul mandat a fost prim-vicepreședinte.
Constantin Huică, reconfirmat ca președinte pentru al doilea mandat, ne-a declarat: ”Încrederea colegilor mei mă onorează iar participarea unor colegi din țară, inclusiv din conducerea FSLI, arată importanța organizației noastre. Așa cum am spus și în sală, în următoarea perioadă stau în fața noastră niște provocări majore cărora trebuie să le facem față, una dintre acestea fiind problema salarizării unitare nerezolvată de actualul guvern. Sindicatele din Educație trebuie să păstreze drepturile câștigate de cadrele didactice și se vor bate pentru ca statutul profesional al celor angajați în învățământ să fie respectat.”

Mișcări de protest

O delegație a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a avut, la începutul acestei săptămâni, o discuție cu viceprim-ministrul României, Vasile Dîncu, ca urmare a situației din cele trei județe, Suceava, Iași și Bacău, în care există un procent semnificativ de membri de sindicat care au anunțat public că doresc să se retragă de la examenele naționale din această vară, se arată într-un comunicat al FSLI.
Viceprim-ministrul Vasile Dîncu s-a angajat că, în perioada imediat următoare, vor începe discuțiile privind o nouă lege de salarizare a bugetarilor, care să fie înaintată Parlamentului, spre dezbatere și aprobare, în această toamnă. De asemenea, a promis că se vor găsi soluții pentru rezolvarea problemelor în materia salarizării personalului din învățământ, decurgând din aplicarea O.U.G. nr. 20/2016, inclusiv prin normele metodologice de aplicare a acesteia”, se arată în comunicat.
Delegația FSLI a fost formată din Simion Hăncescu — președinte,Constantin Rada — secretar general, Giani Leonte — vicepreședinte și președinte al Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Laviniu Lăcustă — președinte Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași și George Purcaru — președinte Sindicatul Liber din Învățământ Bacău.