Fără motive de optimism

Loading

În timp ce marile puteri economice şi-au „rezervat” supremaţia în industrie, agricultură şi servicii,  României i s-a impus consumul. Mai mult, reprezentanţii misiunii F.M.I. în România şi-au exprimat opinia referitoare la acest aspect precizând că „românii vor consuma mai mult după ce vor deveni mai optimişti”. Doar că optimismul românilor întârzie să apară.
Astăzi avem nevoie de o reluare a creşterii economice pe baze sănătoase, care să nu mai creeze dezechilibre externe. România nu are însă prea multe surse financiare la dispoziţie pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, exceptând fondurile europene, unde evoluţia în ultimii doi ani a fost dezamăgitoare.
Am constatat cum din aderarea României la Uniunea Europeană, agricultura şi industria au avut cel mai mult de suferit, prin privatizare, restructurare şi faliment, în timp ce sectorul financiar-bancar, serviciile şi turismul au continuat aceeaşi politica, de îndepărtare a clienţilor. Că ţara noastră nu era pregătită din punct de vedere economic să adere la Uniunea Europeană, iar criza a făcut ca această situaţie să adâncească lipsurile şi insuficienţele, este recunoscut doar cu jumătate de gură şi o simplă radiografie ne arată că piaţa economică românească funcţionează astăzi pe datorie.
În plus, faptul că F.M.I. nu ştie nimic despre economia românească, este o altă problemă. Mecanismele de funcţionare economică a României nu seamănă cu modelele din occident, de aici plecând întregul dezechilibru al sistemului. Grav este că nici specialiştii români de la Ministerul Economiei nu par să fi avut sau să aibă cunoştinţe despre funcţionarea economiei României şi de prea mult timp miroase doar a faliment.
După 20 de ani de democraţie, prost înţeleasă, consecinţele sunt aşadar greu de suportat. S-au adaptat doar politicienii şi cei care au ştiut să facă afaceri cu statul. La aceasta se adaugă faptul că astăzi România este împărţită într-o „mică majoritate” şi o „mare majoritate”, iar prima dintre acestea, democratic (sic!) desigur, reprezintă „puterea poporului”.