Familie acuzată de spionaj industrial

Loading

Un italian care desfăşoară o activitate economică de prelucrare a lemnului în Târgu Jiu acuză o familie din vecini de spionaj industrial, violarea intimităţii, hărţuire şi, chiar, daune interese. La rândul său, familia respectivă a depus mai multe plângeri la mediu şi la primărie, iar în aşteptarea rezultatelor fotografiază de zor activitatea din curtea firmei, motivând că face poze la porumbei. Un posibil susbstrat al conflictului este acela că o rudă a familiei e căsătorită cu o rudă a unei angajate a firmei, cele două familii fiind în relaţii proaste, dar această informaţie e mai greu de probat.

Deşi sunt vecini de 5-6 ani, reclamaţiile curg de 3 luni
Deşi sunt vecini de 5-6 ani, reclamaţiile curg de 3 luni

Povestea se petrece pe Strada Livezilor, unde firma SC TOSCANA LEGNAMI IMPORT EXPORT SRL, care aparţine omului de afaceri italian Francesco Altieri, funcţionează de câţiva ani într-un spaţiu închiriat de la Hidroconstrucţia. Atelierul înfiinţat aici are nouă angajaţi din localitate şi desfăşoară  activitatea de producţie cherestea, pentru Italia. Deşi funcţionează de 5-6 ani şi n-au fost probleme, în ultimele trei luni italianul s-a trezit cu reclamaţii de la familia Drăghici Mircea, care locuieşte peste drum, pe motiv că îi deranjează zgomotele făcute de utilaje: „Avem reclamaţii la mediu şi la primărie. Cei de la mediu au venit, au văzut că avem platformă betonată, că nu aruncăm rumeguşul şi deşeurile, ci le vindem şi ne-au pus, doar, în vedere să mutăm stivele de buştean în altă parte a curţii, ca să nu mai facem manevre de încărcare- descărcare prea aproape de casa vecinilor şi să respectăm programul din autorizaţie. Am respectat tot ce ni s-a cerut. Chiar am dat afară nişte băieţi, pentru că mi s-a spus că au jignit vecinii. Poate mai încărcăm câte un tir cu marfă în afara programului, sau descărcăm câte o maşină de buşteni, mai facem sâmbăta câte o curăţenie, dar nu facem cherestea în afara programului de lucru. Nu înţeleg ce s-a întâmplat, dintr-o dată, mai ales că aici e o zonă industrială, iar dumnealor au construit în ultimii ani, ştiind care-i situaţia, dar vă spun că m-am săturat. Plus că suntem permanent fotografiaţi şi filmaţi de la etajul casei. Dacă vor continua, mă văd nevoit să trec la acţiuni judecătoreşti. Îi consider vinovaţi de spionaj industrial, pentru că pot folosi imaginile pentru a le da concurenţei, de hărţuire, de violarea intimităţii şi mă gândesc chiar la daune interese, pentru că îmi fac o imagine proastă firmei, fapt care-mi poate afecta contractele.”(Francesco Altieri)

Ce spun reclamanţi?
Elena Drăghici, soţia reclamantului, consideră, la rândul său, că are dreptate: „Nu se mai poate, ne-am săturat de zgomote, de aia am făcut reclamaţie. Suntem trei vecini care am dus şi azi o reclamaţie la primar. Dau cu lemnele din maşină de se zguduie pământul, nu au apă şi poate să apară un incendiu, lucrează peste program şi ne deranjează cu zgomotul lor. Iar angajaţii ne-au strigat peste gard că le….. cariciu, că n-avem ce să-i facem la italian. Ne acuză că filmăm? Mai face băiatul meu poze la porumbei, că e columbofil.” Maria Bradu, o altă vecină, ne-a declarat că şi pe ea o mai deranjează zgomotul maşinilor când descarcă lemnele, dar, în rest, femeia spune că nu are cunoştinţă de o nouă reclamaţie pe care să o fi făcut familia ei. Mai mult, în momentul când cele două femei au fost puse faţă în faţă, Elena Drăghici a recunoscut că pe cererea depusă la primărie există şi numele celor două famili vecine cu ea, dar că acestea nu au semnat plângerea.

Ce spun autorităţile
Viceprimarul Ioan Roman Bărbuţi, care a fost la faţa locului zilele trecute, în urma sesizării ne-a declarat: „Dumnealor au nevoie de o autorizare de la primărie pentru punctul de lucru, pentru care trebuie să ne prezinte documente. Am văzut că le au. Aşa că-i aşteptăm să depună cererea de autorizare. E drept că cei de la Registrul Comerţului nu anunţă firmele la înfiinţare să meargă şi la primărie, dovadă că sunt multe firme care nu au autorizate punctele de lucru, dar trebuie să se intre în normalitate. În rest, doamna reclamă că e zgomot. Va trebui să mergem cu cei de la mediu, să măsoare zgomotul.”
La rândul său, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, care a autorizat pentru funcţionare activitatea firmei lui Francesco Altieri a făcut un control şi a impus firmei să mute în altă parte a platformei punctul de încărcare- descărcare, pentru ca zgomotele să nu-i mai deranjeze pe vecini şi să se respecte programul de activitate aprobat.
Cât despre conflictul despre care se spune pe la colţuri că există între familia reclamantă şi o angajată a firmei pentru că copiii lor s-ar fi căsătorit şi care ar fi sâmburele scandalului, acesta e o problemă intrafamilială pe care nu am considerat oportun să o cercetăm.

2 Comments on “Familie acuzată de spionaj industrial”

  1. S-o fi saturat si oamenii de zgomot si de aceea poate fac reclamatii.daca se taie toata ziua cu drujba va dati seama ca e un zgomot infernal.

  2. Se cunoaste faptul ca de 50 de ani C.P.L.-ul functioneaza acolo si n-a deranjat pe nimeni.Mergeti la munca si veti vedea ca in timpul programului nu mai sunteti deranjati de zgomote.Curios, dar unii mai si muncesc, nu filmeaza porumbei…

Comments are closed.