Evenimentul cultural „Tudor Arghezi – poetul și apicultorul”, la a IX-a ediție

Loading

Orașul gorjean Târgu Cărbunești a găzduit, vineri, evenimentul cultural „Tudor Arghezi – poetul și apicultorul”, care a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Au participat peste 100 de elevi, cadre didactice și părinți, care au venit să se bucure, împreună, de o picătură de cultură, în localitatea în care Arghezi spunea cu mândrie că își are originile. Mai mult, aici se află Muzeul de Literatură Tudor Arghezi, cu obiecte care i-au aparținut marelui scriitor român.

După deschiderea oficială a evenimentului, a avut loc lansarea numărului 9 al revistei anuale „Albinușa”, editată de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” (coordonatori Eugenia și Albinel Firescu), în care și-au dat mâna scriitori mari și mici, pentru a aduce albinelor, și în acest an, recunoștința Umanității. Asta pentru că, fără de ele, viața pe Pâmânt ar înceta să existe, întrucât sunt cele care asigură polenizarea și, implicit, înmulțirea plantelor, ce produc oxigenul și se află la baza Piramidei Trofice. În continuare, elevi ai Școlii Gimnaziale „Gheorghe Uscătescu” din localitate au recitat din poeziile create de ei și publicate în revistă.

Au urmat: vernisarea unei expoziții de artă plastică, cu lucrări ale elevilor din localitate (unele dintre ele apărute și în revista „Albinușa”), un moment de balet oferit de eleve ale Studioului de Dans Măiastra, o vizită la Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi”, iar evenimentul s-a încheiat cu atelierul de educație muzeală „Să potrivim cuvintele!”.

În cadrul atelierului, pentru a intra în atmosfera creativă, elevii au aflat, mai întâi, informații despre viața și activitatea lui Tudor Arghezi și au avut ocazia să asculte vocea marelui scriitor, care este catalogat ca fiind al doilea cel mai mare poet al României, după Mihai Eminescu. Apoi, participanții au tras la sorți câte trei cuvinte (sau expresii) și au avut ca temă să creeze cu acestea mici povestioare, pe care să le și ilustreze, iar apoi să le prezinte la microfon, în fața publicului.

A fost o adevărată provocare pentru ei, dar și un motiv de distracție, pentru că cuvintele trase la sorți nu aveau nici o legătură între ele. În această situație, micii scriitori au trebuit să fie foarte inventivi, de multe ori poveștile devenind de-a dreptul haioase. Organizatorii evenimentului cultural „Tudor Arghezi – poetul și apicultorul” sunt Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” (prin Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești), în parteneriat cu Primăria Târgu Cărbunești, Școala Gimnazială „Gheorghe Uscătescu”și Liceul „Tudor Arghezi” din localitate.