EVENIMENT Lansarea postumă a romanului ”Pacient în Galapagos” – autor Pompiliu Marcea

Loading

În amfiteatrul Școlii Gimnaziale ”Pompiliu Marcea” din Târgu-Jiu, a avut loc lansarea postumă a romanului ”Pacient în Galapagos” al profesorului, scriitorului, criticului și istoricului literar Pompiliu Marcea (n. 20 oct. 1928 – d. 27 mart. 1985). Evenimentul a avut loc în data de 28 martie a.c. fiind organizat de nepoții scriitorului (Ion Marcea, Mircea și Constantin Ganea) cu sprijinul instituției de învățământ care poartă numele scriitorului.

De subliniat faptul că romanul ”Pacient în Galapagos” lansat la Târgu-Jiu a fost scris de către autor în anul 1983, însă a fost refuzat de la publicare în acea perioadă, acesta văzând lumina tiparului postum, abia acum la peste 40 de ani de la scriere, prin grija fiicei autorului, Corina Mădălina Marcea Millo, stabilită în Statele Unite ale Americii și a nepoților menționați anterior.

Volumul beneficiază de un excelent studiu introductiv semnat de prof. dr. Zenovie Cârlugea, care remarcă faptul că volumul lansat este ”un roman cu multiple fațete, estetic și reflexiv, eroic și de moravuri, social și politic, încifrând în exotismul lui sud-american personaje și întâmplări reale din România anilor ”80 ai secolului trecut”, autorul putând fi identificat  în unul dintre personajele romanului, respectiv Adrian Ionescu sau sud-americanul Ronaldo Jesus.

Romanul ”Pacient în Galapagos” este  un roman reflexiv, care, așa cu sublinia prof. dr. Zenovie Cârlugea, ”se înscrie pe linia unei literaturi, care prin problematică și reflexivitate maximă, readuce în prim-plan atât tema lucidității extreme, cât mai ales condițiile existențiale alienante și opresive, care duce la îmbolnăvirea omului de răul în mijlocul căruia trăiește, făcut de semeni.”

Volumul a apărut la Editura ”Actual” din Cluj Napoca prin grija fiicei autorului Corina Mădălina Millo.

În cadrul evenimentului, vorbitorii au adus în discuție romanul care a fost lansat, aspecte din viața profesorului, criticului și istoricului literar Pompiliu Marcea,  personalitatea, scrierile și sfârșitul tragic  al acestuia. Dintre vorbitori amintim pe scriitorul și poetul Nicolae Dragoș, prof. dr. Gheorghe Nichifor – vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, prof. dr. Zenovie Cârlugea – autorul studiului introductiv, prof. Ion Trancău, nepoții profesorului, respectiv Ion Marcea și Mircea Ganea, Eugen Velican și col (rtr) Bebe Dobre.

Alături de cei menționați mai sus în amfiteatru au fost prezenți și alți oameni de cultură și reprezentanți ai unor instituții, precum Doru Fometescu, Vasile Vasiescu, Viorel Surdoiu, Daniela Petruța Gapșea, Gigi Bușe, Marian Dobreanu, Bebe Dobre, Ovidiu Gindă, Viorica Ionescu, Vasile Ionescu, primarul comunei Scorța Ion Stamatoiu, Simona Nistor, Otilia Giurca – inspector școlar, prof. Rozica Sevastița Carmen Pătrășcoiu – directorul Școlii Gimnaziale ”Pompiliu Marcea” din Târgu-Jiu împreună cu un numeros grup de profesori și elevi ai școlii.

Menționez faptul că am avut prilejul de a participa la un eveniment de înaltă trăire sufletească,  în care dialogul, schimbul de opinii între vorbitori  a fost unul dominant. Un eveniment care efectiv m-a încântat.

Romanul prezintă o frescă romanțată a realităților perioadei anilor ”80 din secolul trecut iar citirea atentă a acestuia, pe mine personal m-a transpus în vremurile perioadei în care acesta a fost scris.

Câteva date biografice despre profesorul, scriitorul, criticul și istoricul literar Pompiliu Marcea. S-a născut la 20 octombrie 1928 în satul Ștefănești, județul Gorj, fiind fiul lui Ion Marcea și al Mariei (n. Andonie). La trei ani de la nașterea scriitorului, respectiv în vara anului 1931, familia acestuia se mută definitiv în satul Colibași, comuna Scoarța, județul Gorj. Urmează Școala primară în satul natal (1935-1942), Școala Normală de Învățători din Târgu-Jiu (1942-1950) și apoi Facultatea de Filologie a Universității București (1950-1954).

Pe parcursul studiilor, liceanul și studentul Pompiliu Marcea a învățat cu sârg și tenacitate, pentru a obține bursă școlară care să-i permită urmarea și finalizarea studiilor. Permanent a fost premiant  și apreciat de colegii și profesorii săi.

După absolvirea facultății este oprit la catedră și urmează o carieră universitară în cadrul acesteia. Parcurge toate gradele didactice până la cel de profesor,  obține titlul  doctor în filologie (1968), a fost șef de catedră, lector de limba română la Universități din Paris (1962), Köln, Bonn, Aachen și Dusseldorf (1970-1973). Pentru un timp a fost redactor la Editura pentru Literatură iar apoi director al Editurii pentru Literatură Universală.

A debutat în Luceafărul (1958) iar ulterior a publicat în mai toate revistele de specialitate ale vremii, printre care amintim: Gazeta literară, România literară, Viața românească, Săptămâna, Ramuri, Flacăra, Amfiteatru, ș.a. A publicat de asemenea și la o serie de reviste din străinătate.

Pompiliu Marcea a debutat în volum cu  monografia ”Alexandru Sahia” (1961), după care au urmat alte volume apreciate de mediul scriitoricesc al vremii, ultimul volum ”Atitudini critice) fiind publicat în chiar anul morții sale (1985), iar acum volumul postum ”Pacient în Galapagos” (2022).

Viața scriitorului s-a întrerupt brusc la vârsta de doar 56 de ani, într-un mod tragic. Scriitorul a decedat în condiții suspecte înecat în apele lacului Herestrău din București unde trupul său a fost găsit în data de 27 martie 1985, la orele prânzului, cu lovituri la cap și tăieturi în podul palmei, familia neavând acces la documentele medicale ale morții sale ceea ce a creat suspiciuni asupra cauzei morții sale. Trupul scriitorului a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București pe Aleea Scriitorilor.

Este demn de remarcat efortul familiei scriitorului pentru a ține trează memoria acestuia prin organizarea de evenimente, scrieri de cărți, publicarea acestui volum postum și enumerarea poate continua. Sunt de remarcat și acțiunile întreprinse de-a lungul anilor de către diferite instituții de învățământ, cultură și administrative, care au făcut ca unele așezăminte de cultură sau instituții de învățământ să poarte numele lui Pompiliu Marcea, inclusiv instituția de învățământ în care a avut loc evenimentul de lansare a volumului ”Pacient în Galapagos”.

De menționat faptul că un eveniment similar va avea loc și în București la sfârșitul lunii aprilie a acestui an.

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”