EȘEC După ratarea subscripției publice, Guvernul refuză să cumpere ”Cumințenia Pământului”

cumintenia-pamantului-brancusiMoștenirea pe care ne-a lăsat-o Constantin Brâncuși este un handicap greu pentru actualii guvernanți. Deși și-au stabilit drept țintă achiziția ”Cumințeniei Pământului”, autoritățile au înregistrat un răsunător eșec, nu au convins românii să contribuie cu bani la aceasta  și refuză să cumpere cu bani publici cea mai importantă operă brâncușiană disponibilă în România. Rămâne de discutat dacă prin această campanie publicitară ratată până la urmă Dacian Cioloș nu a câștigat capital politic-a se vedea cazurile Olguța Vasilescu și Victor Ponta-și drept urmare s-ar impune o anchetă  a procurorilor. Banii trebuie returnați românilor de urgență iar cei vinovați de tentativa de deturnare printr-un fond special  ar trebui deferiți Justiției.

 

Anul 2016, dorit de autorități ca un mare succes în sărbătorirea celor 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, pare a fi unul negru în această direcție. Guvernul Dacian Cioloș și-a făcut imagine pe seama lui  Brâncuși dar nu a reușit nici unul dintre obiectivele legate de memoria marelui artist: eșecul subscripției publice după ce campania media a costat-dacă s-ar fi plătit-mai mult decât banii adunați; refuzul Guvernului de a face achiziția cu bani publici după anunțul în acest sens; nepunerea în aplicare a legii privind construirea Muzeului Național Brâncuși la Târgu-Jiu; lipsa finanțării, promisă de guvernanți, pentru reabilitarea ”Căii Eroilor” ș.a. Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au venit la Târgu-Jiu pentru o baie de mulțime și fotografiile cu operele brâncușiene dar aportul acestora în problemele enunțate este nesemnificativ.

 

Opacitatea autorităților române

 

Autoritățile române continuă să se înscrie în logica anilor 1950 în privința moștenirii Brâncuși deși s-au scurs aproape șapte decenii din acel moment. Prin 1951, Constantin Brâncuși se hotărâse să  doneze statului român lucrările aflate în atelierul său de la Paris sperând, probabil,   că va putea lăsa moştenire României tot ceea ce putea el oferi mai bun și românii nu vor mai evolua în paradigma ”și mai săraci, și mai proști”.  Spre surprinderea marelui artist, la solicitarea academicienilor din acea perioadă, autorităţile comuniste îi refuză oferta și astfel statul român a pierdut o avere uriașă.

Din păcate, nici acum nu facem mai mult pe tema Brâncuși deși mulți își fac imagine pe seama creației sale. Guvernul Cioloș a atins o culme uluitoare  în această direcție, a ratat subscripția publică pentru achiziție și nu cumpără această operă cum a anunțat public la sfârșitul lunii octombrie 2016. Statul român ar trebui să semneze contractul pentru cumpărarea sculpturii „Cumințenia Pământului” până la 20 decembrie 2016, potrivit unei înțelegeri dintre Guvern si proprietari, doar că anunțul ministrului de Finanțe, Anca Dragu, și al premierului Dacian Cioloș este de renunțare pentru că nu ar avea bază legală. Se așteaptă o decizie a Parlamentului deși Guvernul are în vigoare o Ordonanță sau poate să dea o alta, bineînțeles dacă există interesul în această direcție.

 

Proprietarii anunță eșecul

 

Fără a încerca să discutăm speța din punct de vedere juridic, se pare că retrocedarea operei brâncușiene către proprietari ridică semne de întrebare, procesul de achiziție este clar că va eșua. Proprietarii au anunțat deja că nu continuă negocierile cu Guvernul după 20 decembrie 2016. Potrivit avocatului Bogdan Grabowski, cel care reprezintă proprietarii, scenariul este imprevizibil:”Sunt mai multe variante. Fiecare parte îsi vede de treburile ei, își strâng mâna. O alta varianta ar fi să se amâne din nou, dar cu această  varianta proprietarii nu sunt de acord, pentru ca procedura de preemțiune a început in 2014. Daca proprietarii sunt de acord de fiecare data cu amanarea ei, sunt legati de maini si de picioare, nu pot discuta si cu alte persoane, nu pot să vândă  altcuiva”, a precizat Bogdan Grabowski pentru Ziare.com. Mai există și varianta ca  proprietarii să dea statul in judecată  cerând ca instanta sa il oblige să plăteasca cele 11 milioane de euro pentru „Cumințenia Pământului”.

Guvernanții au făcut subscripție fără acordul proprietarilor de vreme ce niciun act incheiat nu pomenește de aceasta.Și totuși, premierul Dacian Ciolos a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com că „mandatul dat celor care au negociat in Guvern a fost clar că opera se plătește dacă se adună banii din subscripția publică, dacă nu, Guvernul si Parlamentul decid”.

Parlamentul în vacanță

Teoretic, decizia privind cumpărarea statuetei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pamantului”, este acum in Parlament, dar nu este foarte clar ce se va întampla dacă Legislativul respinge ordonanța Guvernului sau nu o va aproba foarte curând. Parlamentarii și-au încheiat practic mandatul iar cei viitori vor avea timp de o asemenea problemă cel mai devreme în primăvară.

Dacă acordul cade, proprietarii pot vinde oricui. Iar despre restul moștenirii, Dumnezeu cu mila!