Emil Moța, potențial procuror general

Procurorul Gheorghe Emil Moța de la Parchetul Gorj și-a depus candidature la funcția de procuror general al României, susțin surse judiciare citate de Agenția Mediafax. El a fost, până în 2007, prim- procurer al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, când a fost revocat de Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, s-a făcut remarcat după ce a redeschis celebrul caz Țundrea, considerat cea mai mare eroare judiciară din istoria justiției române.

Gheorghe Emil Moța, în cărți pentru funcția de procuror general
Gheorghe Emil Moța, în cărți pentru funcția de procuror general

Gheorghe Emil Moța a fost revocat din funcție din oficiu de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, apoi Plenul a confirmat hotărârea. Potrivit legii, „revocarea din funcţia de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a conducătorului parchetului (…) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale”. În cursul lunii iulie anul acesta, procurorul gorjean Emil Moţa a fost reclamat de procurorul general al României la Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a criticat faptul că judecători de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Moţa susţinea într-un interviu că judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiţi de curaj în privinţa aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el. Ministerul Public preciza că procurorul Moţa Gheorghe Emil nu se află la prima abatere de acest gen de la deontologia şi rigoarea profesională, în cazul său Inspecţia Judiciară a CSM mai fiind sesizată anterior tot pentru acest gen de abateri. Cu toate astea, Moța pare să fie preferatul Monei Pivniceru, ministrul justiției, pentru această funcție, tocmai pentru faptul că nu a fost pe placul CSM.

Cazul Țundrea

Deși, din pușcărie, Marcel Țundrea a făcut nenumărate memorii, susținând că nu este vinovat de violul și moartea unei minore din Târgu Cărbunești, care a avut loc în iunie 1992, numai procurorul Gheorghe Emil Moța s-a aplecat cu atenție asupra cazului.
Un test ADN realizat în anul 2004, cerut de Moța, a evidenţiat faptul că nu Marcel Ţundrea a violat-o pe minora de 14 ani, testele ştiinţifice ulterioare indicându-l pe Gheorghe Avram ca autor al faptelor respective. Cei doi sunt din acelaşi sat, iar într-o perioadă au fost colegi de celulă în Penitenciarul Târgu Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infracţiuni violente, inclusiv crimă, produse după întemniţarea lui Ţundrea.