Deşi în ţările mai dezvoltate există tendinţa de a petrece mai mult timp la şcoală prin programe de tip « şcoala după şcoală », în România pare să fi fost aleasă varianta cu mai puţine ore pentru elevi. Din anul şcolar 2011-2012 sunt aşteptate cel puţin două modificări majore, reducerea numărului de ore la clasă şi trecerea clasei a IX-a la şcolile generale.
Începând cu vara anului 2011 sunt aşteptate schimbări majore în învăţământ. Dacă acum e vorba de o reducere a costurilor de şcolarizare şi o reaşezare a reţelei şcolare, la anul se vorbeşte deja de o reducere a numărului de ore la clasă, nu mai mult de 20 de ore la învăţământul primar, nu mai mult de 25 de ore la învăţământul gimnazial şi nu mai mult de 30 de ore la liceu. Această reformă mai poate suferi schimbări până în vara viitoare. Ar trebui să o luăm în serios de vreme ce însuşi preşedintele Traian Băsescu declara recent că îşi doreşte ca numărul de materii predate la liceu să se înjumătăţească, astfel încât liceeni să parcurgă 6-7 materii pe an, în loc de 13-14 cât sunt prevăzute în actualele planuri-cadru.
Atât programa, cât şi conţinutul acesteia, pe care chiar ministrul îl consideră „prea stufos” ar urma să fie schimbate începând cu anul şcolar 2011-2012, atunci când se va aplica o altă modificare pe care Funeriu o pregăteşte prin Legea Educaţiei Naţionale, clasa a IX-a la gimnaziu. Se pare că Ministerul Educaţiei şi-a propus să prelungească gimnaziul cu un an şi implicit să reducă liceul de la patru ani la trei ani de studiu. O altă schimbare, anunţată de ministrul Funeriu, este aceea ca în şcoli să fie introduse materii cu predare în principalele limbi europene.