Elevii și profesorii din Bălești în vizită în Reunion

Loading

La începutul lunii martie 2020, o delegație de elevi și profesori de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” din Bălești s-a aflat în vizită în Reunion, insulă ce aparține Franței și este situată în Oceanul Indian, la est de Madagascar și sud-vest de Mauritius. Vizita a făcut parte din Proiectul Erasmus+  ”European Healthy Lifestyle” pe care școala din Bălești îl derulează în perioada 2018-2020 cu școli din Franța, Polonia, Italia și Reunion.

   În perioada 2018-2020, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești  implementează alături de alte școli din U.E. un  Proiect  Erasmus +:” European Healthy Lifestyle”. Sunt parteneri în proiect: Collège Gabriel Havez / France; Collège Les Deux Canons /Reunion- France; I.C.S G. Di Vittorio / Italy și Szkola Podstawowa /Polonia. 

Cea de-a treia mobilitate a proiectului Erasmus+”European Healthy Lifestyle” a avut ca destinatie Insula  Reunion ,situată  în Oceanul Indian. Reunion  este o parte integrantă a Republicii  Franceze chiar dacă este situată peste mări și țări, după cum se poate spune. Tematica principală a reuniunii din Reunion a fost una sportivă, despre practicarea unor activități sportive în mediul respectiv dar nu au lipsit nici vizitele în frumoasele obiective locale.

Gorjenii au fost întâmpinați încă din prima  cu ospitalitate de profesorii și elevii din Reunion. Prima activitate a fost un program artistic prezentat de gazde. Gorjenii au avut ocazia să cunoască  modul în care ei își desfășoară activitatea școlară cei din Reunion,  s-au  prezentat clădirile cu   clasele , laboratoarele si terenurile de sport. După-amiază s-a plecat în comuna La Possession ,situată în nord-vestul insulei, unde  a avut o sesiune de lucru pentru vizionarea  filmelor video  ale  fiecărei echipe din proiect și  prezentările power point legate de regulile de desfășurare a sporturilor specifice.

A doua zi, gorjenii au fost echipați de drumeție pentru a ajunge la Roche Vert Bouteille.Traseul pe care l-au făcut a  necesitat  efort doar pe distanțe scurte la urcare, cu pante abrupte,scări din pământ și stânci  înguste , la care era nevoie de  atenție .  Românii spun că au fost impresionați de pasajele amețitoare, de panoramele magnifice observate în mai multe puncte. Poteca se mărginește cu vârful Roche Verre Bouteille. Ieșirea  avea durata de aproximativ două ore ,depinzând de viteza și energia drumeților. Ca întindere este de 2,9 km. Scări mici de fier sunt instalate pentru traversarea rocilor superioare. După amiaza au avut loc activități de volei și fotbal  la iarbă verde.

            A treia zi s-a mers la un centru de vacanță. Ne-am oprit  pe plajă  pentru a face activitățile de paddling( vâslire) si snorkelling, o activitate sportivă de scufundare și înot sub și la suprafața apei cu scopul de a descoperi  și de a admira îndeaproape flora,fauna și peisajul marin.

            A patra zi a fost dedicată  drumeției. S-a mers  cu autocarul până in punctul de pornire apoi s-a continuat să urcăm spre primul  crater al  vulcanului  din Pas de Bellecombe, un munte înalt de 2361 m deasupra nivelului mării, situat in partea de est a insulei Reunion. Drumul spre vârf se numește Route Forestiere dar este recunoscut și sub denumirea Route de Volcan (Drumul Vulcanului).A fost  de urcat   și de coborât 500 de trepte printre care și scărițe de fier la pasajele mai abrupte. Următoarea activitate a fost vizita la acvariul și observatorul  broaștelor țestoase numit  Kelonia din Saint –Leu.  După amiază a avut loc o conferință video cu partenerii noștri din Franța și Italia despre continuarea activităților din proiect  din următoarea  mobilitate, amânată pentru această toamnă.

               Din această vizită nu au lipsit întrecerile sportive, elementele specifice oricărei vizite Erasmus+ și amintirile pentru o vizită unică.

               Una dintre participante, profesoara Gabriela Hortopan, spunea despre această experiență:  ”Am avut experiențe  minunate și unice . Frumusețea peisajelor tropicale, ospitalitatea și căldura cu care am fost tratați , activitățile la care am participat , ne va încânta întotdeauna sufletul  când ne vom gândi la timpul petrecut pe acea insulă de un verde strălucitor numita Reunion.”

One Comment on “Elevii și profesorii din Bălești în vizită în Reunion”

  1. Peste ani ,oricare dintre elevi o sa-si aminteasca cu placere aceasta frumoasa aventura…..unii dintre ei o sa revina ,mai ales in conditiile in care chinezii vor construi o autostrada cu 12 benzi Paris-Saint Denis plus o cale ferata cu suspensie magnetica….drumul intre cele 2 orase franceze va dura cam jumatate din timpul alocat parcurgerii cap-coada a autostrazii care va lega Moldova de Transilvania….banuiesc ca elevii si profesorii lor vor face o propaganda agresiva in favoarea faunei si florei autohtone…..prin Gorjul nostru.nu exita o cultura a protejarii mediului, ci doar o cultura a bmwului si lignitului………

Comments are closed.