În perioada 10-20 mai 2015 o delegație de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” formată din 25 de elevi și 5 cadre didactice a participat la ultima reuniune din cadrul proiectului Comenius Bilateral ”Bridge Across Common European Cultural Heritage” organizată de I Liceum Ogólnokształcące im. Gen. Józefa Bema – Internat din Ostroleka, Polonia.
Activitățile au debutat cu o ceremonie oficială la care au participat directorul instituției organizatoare, dna. Anna Maksimowska, directorul Galeriei de Artă din localitate, dnul. Zenon Kowalczyk, și reprezentantul primăriei (directorul departamentului pentru educație) dnul. Miroslaw Rosak. Ziua a fost completată de vizitarea primăriei, monumentului gen. Jozef Bem și a Bisericii Sfântului Antonie. În următoarele zile organizatorii au programat întâlniri la sediul Brigăzii de pompieri unde au fost prezentate echipamentele și procedurile de intervenție de către comandantul unității, la poligonul sportiv de tir cu arma din Troszyn și la mausoleul dedicat bătăliei de la Ostroleka. Programul de lucru a mai inclus ateliere de creație artistică folosind unelte și tehnici tradiționale de modelare a lutului, decupaje și desene inspirate de vizita la Muzeul Popular din Nowogrod (fondat în 1927).
În cea de-a patra zi, s-a organizat o vizită a participanților la reuniune în capitala Poloniei, Varșovia. Printre obiectivele vizate s-au numărat: Universitatea Politehnică din Varșovia și centrul vechi al orașului (cunoscut și sub denumirea de ”Starowka”), care fascinează prin arhitectura deosebită. Fiind cel mai vechi centru urban din Varșovia, este un loc de interes istoric, martor la o mulțime de evenimente în timpul Revoluției din Varșovia în 1944. Din fericire între anii 1952-1955 „Starowka” a fost complet reconstituită și acum ne putem bucura de frumusețea ei. ”Starowka” este de asemenea o piață a castelului în care se găsesc Castelul Regal și Coloana lui Zygmunt. Zidurile de apărare „Barbakan” și vechile metereze atrag de asemenea atenția. Statuia Micului Insurgent la fel ca multe plachete comemorative ne amintesc de tragicele evenimente din 1944.
Activitățile au continuat și în zilele următoare cu excursii în natură, participarea la ore de limbă română pentru elevii polonezi, în timp ce elevii românii au asistat la diverse ore de curs predate în limba poloneză. La finalul perioadei de mobilitate au fost prezentate produsele proiectului, ce includ un album multimedia despre cele două regiuni, un dicționar de termeni arhaici multilingv, site-ul proiectului (www.bacech.bl.ee) precum obiectele de artizanat confecționate de elevi din cele două echipe de proiect pe durata șederii în Polonia. Expoziția produselor finale a fost însoțită și de o conferință de presă organizată la Muzeul Regiunii Kurpie.
Prof. Cristian Maria