ANIVERSARE 70 de ani de la înființarea UMF Târgu-Mureș

Loading

 

UMF  1Principesa Margareta a României  și prințesa Muna al Hussein a Iordaniei au luat parte săptămâna trecută la evenimentele dedicate celor 70 de ani de la înființarea Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. Evenimentul este important și pentru gorjeni dacă ne gândim la faptul că timp de mulți ani rector sau președinte al Senatului UMF Târgu-Mureș a fost medicul gorjean Constantin Copotoiu, ”Gorjeanul Anului” în 2011.

 

Casa Regală a României are legături speciale cu UMF Târgu-Mureș, pe care a înființat-o în 1945.După înființarea Universități Bolyai din Cluj, prin Decretul nr. 407/1945, Facultățile de Filologie-Filozofie, Drept-Economie și Științele naturii și-au început activitatea la Cluj, iar Facultatea de Medicină a fost strămutată la Tg. Mureș, unde a funcționat între 1945-1948. După reforma învățământului din 1948, la Târgu Mureș a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic, ca instituție de sine stătătoare, având cinci facultăți – Medicină Generală, Pediatrie, Igienă, Stomatologie și Farmacie.  UMF include în present Facultatea de Medicină, cea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie.

Considerată una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ medical din țară, UMF atrage anual peste 3.600 de studenți, cărora le predau peste 400 de profesori. Foarte mulți studenți din Gorj au studiat sau studiază la această prestigioasă instituție de învățământ medical.

În cadrul evenimentelor de la Târgu Mureș, Principesa Moștenitoare a dezvelit efigia Majestății Sale Regelui Mihai I amplasată în holul central a Universității. ”Tinerii țării sunt acea parte a României care ne așează la nivel de egalitate cu orice țară a lumii”, este scris sub efigia recent dezvelită.
Tot în cadrul evenimentelor de la Târgu Mureș a fost lansat volumul „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, scris de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale.

Un congres internațional cu tradiție


La sfârșitul acestei săptămâni a fost organizat  la Târgu Mureș și al șaselea Congres româno-iordanian de Medicină și Farmacie. Acesta s-a desfășurat în acest an sub înaltul patronaj al prințesei Muna al Hussein a Iordaniei. Atât reprezentanții Casei Regale a României, cât și cei ai Casei Regale a Iordaniei s-au întâlnit cu studenții și cadrele didactice din Târgu Mureș.

Al VI-lea Congres de Medicină şi Farmacie Româno-Iordanian s-a desfășurat  la Centrul Integrat de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu Mureş. Vineri au fost prezentate  cele mai noi tehnici medicale utilizate în cele două țări. La congres au participat 140 de medici şi profesori din Iordania, majoritatea şi-au făcut studiile în România.

Printre medicii români  care au susținut  lucrări științifice la acest congres se numără Sanda Copotoiu, Lucian Pușcașiu, Ovidiu Cotoi, Theodora Benedeck, Oana Mărginean și Rodica Bălașa.

Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Universitatea din Amman și Prințesa Muna al-Hussein au organizat la Târgu Mureș a VI-a ediție a Congresului Româno-Iordanian, ocazie cu care s-a aniversat și împlinirea a 50 de ani de relații diplomatice între România și Iordania. Evenimentul a fost organizat și în contextul manifestărilor dedicate împlinirii a 70 de ani de învățământ medical la Târgu Mureș și a fost patronat de Ministerul de Afaceri Externe, respectiv a Ambasadei României în Iordania.

”Vorbim de strângerea unor relații. Iordania este o țară extrem de importantă în regiune, este o țară cu puternic potențial inclusiv financiar, este o țară foarte sigură într-un context nesigur limitrof și mai ales are o experiență de colaborare pe linia medicală cu România care se întinde pe câteva zeci de ani înapoi. Cred că acest potențial merită reactivat, mă refer inclusiv la posibilitatea de a primi studenți iordanieni la studiile de limbă engleză sau chiar de limba română la Târgu Mureș, în perioada care urmează”, a precizat rectorul UMF Târgu Mureș,  Leonard Azamfirei, pentru Agerpress. Potrivit acestuia, în Iordania există o foarte bună percepție a învățământului medical din România, având în vedere că aproape 3000 de medici iordanieni sunt absolvenți de medicină din România, inclusiv ministrul Sănătății din această țară, iar anul trecut Congresul Româno-Iordanian a fost găzduit de Iordania.

În cadrul congresului româno-iordanian de la Târgu Mureș s-a mers pe 3 direcții mari, respectiv medicină, medicină dentară și farmacie, iar la nivel de medicină s-a axat pe două subdomenii, respectiv medicină clinică și medicină paraclinică.