Elevii din Gorj au sărbătorit Centenarul printr-un concurs

Loading

Peste 300 de elevi din 29 de școli gimnaziale din Gorj au participat în cursul lunilor octombrie și noiembrie 2019 la Concursul de Istorie ”Centenarul unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România. Anul 1919 în istoria românilor”, ediția a II-a. Proiectul dedicat marcării unui moment fundamental din istoria națională este implementat de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Asociația ”Școala Gorjeană” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și filiala Gorj a Societății de Științe Istorice.

Anul 1918 a fost unul special în Istoria Românilor, a fost momentul când s-a realizat Marea Unire. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat  unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, cu România. Astfel, se creează un singur stat naţional. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi, unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar la final, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România ( 1 decembrie 2018). Potrivit hotărârii autorităților, serbăm Centenarul în perioada 2018-2020 pentru a marca realizarea și recunoașterea internațională a României Mari.

O competiție dedicată istoriei

Desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, etapa finală a Concursului Județean de Istorie ”Centenarul unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România. Anul 1919 în istoria românilor” a adunat la start 16 echipaje din tot atâtea școli din județ. Este de vorba de echipajele care au reușit să facă baremul minim și să se claseze pe locul I la etapa locală desfășurată pe 19 octombrie 2019. Peste 300 de elevi din 29 de școli din județ au concurat inițial pentru faza finală, organizatorii semnalându-ne o concurență acerbă în anumite școli: Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Tg-Jiu, Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărescu” Tg-Jiu, Colegiul Național ”Spiru Haret” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Novaci sau Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești.

Așa cum ne declara Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, ”competiția este doar un mijloc pentru ca elevii de gimnaziu să își însușească cât mai bine momente fundamentale din istoria națională. Ne bucurăm că beneficiem de un grad de interes foarte mare pentru acest proiect care este întâi de toate unul educațional. Mulțumim pe această cale conducerii Inspectoratului Școlar Județean de Istorie, tuturor profesorilor care predau această disciplină și au ales să ne sprijine, dar și partenerilor de la Asociația ”Școala Gorjeană”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Societatea de Științe Istorice Gorj. Trebuie să mulțumim, de asemenea, Ministerului Culturii pentru includerea acestui proiect în programul Centenar 2018-2020”, a spus Dumitru Hortopan.

Elevii au concurat și pentru premiile foarte generoase oferite de Ministerul Culturii. Astfel, echipajul de pe locul I a primit 1500 lei, echipajul de pe locul II 900 lei iar cel de pe locul III 600 lei. S-au mai acordat și trei premii speciale în valoare de 300 de lei fiecare dar și cărți și materiale promoționale pentru toți concurenții. Așa cum a anunțat Dumitru Hortopan, toți concurenții beneficiază de o excursie gratuită la Alba Iulia de Ziua Națională.

Câștigătorii

Elevii au trebuit să parcurgă practic trei probe, realizarea unui referat original în tematica dată, susținerea referatului cu ajutorul mijloacelor moderne de învățământ și un test din bibliografia dedicată concursului. A fost o competiție strânsă care a dat câștig de cauză următoarelor echipaje: locul I –echipajul de la Școala Gimnazială Novaci pregătit de doamna profesoară Alina Țicu; locul II-echipajul de la Școala Gimnazială Nr 1 Motru pregătit de doamna profesoară Daniela Jana Raț; locul III-echipajul de la Școala Gimnazială Bumbești Jiu pregătit de doamna profesoară Cristina Mircescu; locul IV-premiul special 1-echipajul de la Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” pregătit de doamna profesoară Roxana Marcoci; locul V-premiul special II-echipajul de la Școala Gimnazială ”Ion Vâlceanu” Dragotești pregătit de doamna profesoară Angelica Necșulea; locul VI-premiul special III-echipajul de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” pregătit de domnișoara profesoară Elena Fălcău. Au obținut mențiuni echipajele de la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”, Școala Gimnazială Nr 1 Rovinari, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Școala Gimnazială Dănești.

Juriul concursului a fost alcătuit din: Președinte:Prof. dr. Dumitru Hortopan-directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj; Președinte executiv: Prof. dr. Marcela Mrejeru-inspectorul școlar general ISJ Gorj; Vicepreședinți: Prof. Dănuț Lupulescu-inspector școlar Istorie; Prof. Grigore Alexandrescu-inspector școlar Educație permanentă; Prof. drd. Cornel Șomîcu-președinte Asociația ȘCOALA GORJEANĂ; Membrii: Arhivist Vasiloiu Paula Cristina; Prof. Sarcină Gabriel; Prof. Mergea Teodor; Prof. Hohoi Narcisa; Prof. Săvulescu Manuela; Prof. Udroiu Vasile; Secretar: Prof. Istudorescu Elvis.

La etapa județeană s-au calificat elevii și cadrele didactice de la  Școala Gimnazială Novaci,  Școala Gimnazială Bumbești-Jiu,  Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Sâmbotin,  Școala Gimnazială Cărpiniș,  Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești,  Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărescu” Tg-Jiu,  Școala Gimnazială Scoarța,  Școala Gimnazială Urdari,  Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Tg-Jiu,  Școala Gimnazială Nr 1 Rovinari,  Școala Gimnazială Dănești,  Școala Gimnazială Dragotești,  Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Nr 1 Motru și Colegiul Național ”Spiru Haret” Tg-Jiu.