Elevii din Bălești, vizită Erasmus + în Portugalia

Loading

Activitatea de învățare intitulată „Montes de Sabores e Aromas”- „Munți de savoare și arome” a proiectului Erasmus+ 2019-1-PT01-KA29-061307_4 „Identidade europeia à volta dos sabores e aromas” a avut loc în perioada 14 – 18 martie 2022, în Bragança, o regiune periferică, cu o densitate redusă a populației și puține oportunități, dar care are un bogat patrimoniu de tradiții legate de medicina tradițională, cosmetică și gastronomie. Activitatea a fost organizată de Agrupamento de Escolas „Miguel Torga”, în Bragança, Portugalia.

               Activitatea a inclus teme legate de știință și istorie, folosind gastronomia, utilizarea terapeutică a plantelor și transformarea produselor de igienă precum săpunul și parfumurile. Elevii au lucrat în ateliere și s-au familiarizat cu tehnicile, procedurile științifice și cu produsele regionale, cum ar fi ierburile și alte plante medicinale, completând astfel munca desfășurată în cadrul programelor școlare. Au fost utilizate diverse metode, cum ar fi: cercetarea, informarea, observarea, căutarea de informații, metode practice, finalizarea sarcinilor, lucrul în echipă.

               Elevii și profesorii au făcut schimb de experiență, au încurajat creativitatea și au cunoascut procedurile și tradițiile de laborator legate de tema proiectului. Au promovat autonomia în rezolvarea sarcinilor, precum și sentimentul de apartenență la o cultură globală. Elevii și profesorii și-au însușit valori ale toleranței și integrării în echipe multiculturale.

               Activitățile desfășurate în cadrul mobilității au fost:

– Explorarea orașului și cunoașterea patrimoniului cultural al regiunii.

– Crearea unui ierbar prin colectarea și clasificarea plantelor, ierburilor și condimentelor, contribuind toți partenerii.

– Pregătirea unei mese cu produse locale în colaborare cu școala profesională din Bragança, integrând dieta mediteraneană din patrimoniul Unesco.

– Vizită la CIMO- (Centro de Investigação da Montanha – Centrul de Investigații Montane) – unde au participat la un tur ghidat al laboratoarelor de cercetare privind produsele alimentare și utilizarea conservanților și coloranților naturali.

– Vizită la o companie specializată în producția de ierburi fine și aromate din regiunea viticolă Douro unde au văzut și etapele de producție a uleiului de măsline și brânzeturi.

– Culegere de tradiții legate de utilizarea plantelor în diverse domenii: gastronomie, medicină tradițională, având ca scop realizarea unui ghid digital al tradițiilor diferitelor țări.

– Vizită la muzeul și la fabrica de conserve de pește din Matosinhos, una dintre cele mai vechi fabrici de conserve de sardine, specializată în conserve premium și 100% artizanale. Din 1920, reprezintă o icoană foarte relevantă a Matosinhos și o parte de neînlocuit a moștenirii istorice a Portugaliei.

– Întâlnirea cadrelor didactice pentru pregătirea raportului și evaluarea activității de învățare.

               Programul cultural a fost alcătuit din: recepție organizată de profesorii și elevii școlii, turul orașului cu trenul turistic, descoperirea orașului vechi – Peddy- Papper, turul orașului Porto, explorarea și cunoașterea patrimoniului cultural, tur ghidat în limba franceză al castelul fortificat din Bragança, unul dintre cele mai importante și mai bine conservate din Portugalia și turul frumosului sat, Moncorvo, urmat de o vizită la un producător local de migdale ascunse.

               Au avut loc mai multe întâlniri ale coordonatorilor în cadrul cărora s-au stabilit datele viitoarelor activități de învățare: 6-12 aprilie în Franța, 31 mai-6 iunie în Bulgaria, 21-27 iunie în România, s-a sabilit programul pentru fiecare țară și s-a realizat evaluarea activității de învățare.

               Produsele finale ale activității sunt: ​​ierbar internațional, ghid digital despre diverse utilizări ale plantelor, tarte, șnițele, cartofi prăjiți, prăjituri, fructe, videoclipuri, fotografii ale activităților etc.

Elena Năgăra

Corina Balica